Hírek

A nanorészecskék a bélflóra baktériumaihoz tapadnak

A nanométeres részecskék a szervezetünkben élő mikrobákhoz tapadva befolyásolják azok életciklusát – jelentették be a Mainzi Egyetem kutatói, akik a táplálékkal felvett nanométeres szemcseméretű anyagoknak a bélflórára gyakorolt hatásait vizsgálták.

 

A folyamat eltérő módon hathat szervezetünkre. A nanométeres szemcsékkel kontaminált mikrobákat immunrendszerünk nehezebben ismeri fel, ami bizonyos mikrobák szaporodását és gyulladásos reakciókat okozhat. Ugyanakkor a nanofoodnak lehetnek pozitív hatásai is. Szilíciumtartalmú nanorészecskékkel csökkenteni lehetett a gyomorban élősködő és gyomorrákot okozó Helicobacter pylori nevű baktérium fertőzőképességét. A kutatók mindebből arra következtetnek, hogy nanométeres méretű élelmiszer-adalékokkal, illetve természetes nanorészecskékkel befolyásolhatjuk a szervezetünkben élő mikrobiomot.

 

tgym
2019. 04. 07.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.