Hírek

A nitrites pácsók károsítják a tüdőt

A felvágottak, kolbász- és szalámifélék, virslik, füstölt húsáruk készítéséhez használt nitrites pácsók valószínűleg felerősítik a légutakban zajló gyulladásos folyamatokat – állapították meg francia kutatók kb. 1000 asztmában szenvedő páciens hosszú távú megfigyelése során gyűjtött adatok alapján. A kutatás eredményei szerint a tünetek súlyossága és az elfogyasztott pácsó mennyisége között közvetlen összefüggés áll fenn. Akik hetente legalább négy alkalommal fogyasztottak ilyen módon készített húsárut, azok állapota öt-tíz év alatt jelentősen romlott. A kutatási eredmények arra engednek következtetni, hogy a nitrites pácsóval készült hentesáru az asztma kockázati tényezője, de e teória megerősítéséhez további kutatás szükséges. Azt már korábbi kutatásokkal igazolták, hogy a sok kolbászféle és felvágott fogyasztása hozzájárulhat a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásához.


2017. 02. 14.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2017. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.