Hírek

A SARS-CoV-2 sikeres vakcinákhoz hasonló T-sejtes választ vált ki megállitva a KOVIDot még szeronega

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

 

A Karolinska Intézetből (igen, ott adják a Nobel díjat): A végén nem lesz semmi szükség a kovid vakcinákra, mivel memória phenotípussal bíró T-sejteket találtak már tünetmentes, egészséges egyénekben is, ugyanúgy mint a gyógyult betegekben. Ezek az antigén memória által vezérelt sejtek (memory triggered killers) a leghatásosabb emberi (emlősök általában) immun válasz levezénylői. Erre jutottak a Karolinska Intézet kutatói, akik kimutatták, hogy ezek az előre programozott Korona vírusokat ölő sejtek nagy számban jelen vannak már a szeropozitív negatív, azaz antitesteken alapuló immunválaszt még, vagy már nem produkáló esetekben is.

 

Kivonat: A SARS-CoV-2-specifikus memória T-sejtek kritikus jelentőségűek a COVID-19 elleni hosszú távú immunvédelem szempontjából. Az alábbi cikkben szisztematikusan feltérképezték a SARS-CoV-2-specifikus T-sejtválaszok funkcionális és fenotípusos eloszlásait nagyobb csoportokban, akutan beteg, gyógyult személyek, családtagjaik, illetve egészségesek körében. Az akut fázisú SARS-CoV-2-specifikus T-sejtek erősen aktivált citotoxikus fenotípust mutattak, amely hasonlóságot mutatott a betegség súlyosságának egyéb klinikai markereivel, míg, már a gyógyulás fázisában, ezek a SARS-CoV-2-specifikus T-sejtek többfunkciósakká váltak, mivel őssejt jellegű imprinted, bevésett memória-fenotípust is mutattak. Fontos szempont, hogy a SARS-CoV-2-specifikus T-sejtek kimutathatóak voltak antitest-szeronegatív családtagokban is, és olyan személyekben, akik kórtörténetében tünetmentes vagy enyhe COVID-19 szerepelt. Adataink azt mutatják, hogy a SARS-CoV-2 jelentős memória T-sejtes válaszokat vált ki, amelyek hasonlóak a sikeres vakcina oltások során megfigyelt sejtes immun válaszokhoz, arra utalva, hogy már a természetes érintkezés is, illetve egy fertőzés, megakadályozhatja egy súlyos COVID-19 járvány megismétlődését, a szeronegatív egyénekben sem.
(letölteni, nehogy visszavonassák)

 

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.06.29.174888v1

 

László G. Boros, M.D.

Professor of Pediatrics (Endocrinology & Metabolism)

University of California Los Angeles - UCLA School of Medicine

Los Angeles, California, U.S.A.


2020. 07. 09.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.