Hírek

A só árthat a bélbaktériumoknak

A túl sok só fogyasztása káros hatással lehet bizonyos, a vastagbélben élő tejsavbaktériumokra. A bélflóra megváltozása kedvez bizonyos autoimmun-betegségek kialakulásának és a vérnyomás emelkedésének. Noha a konyhasó szervezetünk működése szempontjából nélkülözhetetlen, mértéktelen fogyasztás esetén kifejezetten káros.

 

Főként a magas sótartalmú élelmiszeripari késztermékek formájában lépjük túl az ajánlott, napi 2,5-5 grammos mennyiséghatárt. Az egereken, később embereken folytatott kísérletek szerint 14 napi magas sófogyasztás hatására a bélrendszerből eltűnt egy bizonyos tejsavbaktérium, és megemelkedett a kísérleti alanyok vérnyomása, illetve egyes immunkompetens sejtek aránya. A kutatók jelenleg azt vizsgálják, vajon probiotikumok fogyasztásával milyen mértékben lehet ellensúlyozni a sófogyasztás kedvezőtlen hatásait.

 

tgym
2018. 06. 07.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2018. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.