Hírek

A szerelem természetrajza

Vannak sorsdöntő találkozások. Ilyen volt Müller Péter találkozása a feleségével, majd több mint hat évtizeddel később Darnói Tibor révén a Yotengrittel és az abban foglalt ősi magyar vallással. Az író most megjelenő könyve, a Vallomás a szerelemről nem egyszerűen a szerelem érzéséről szól, annál sokkal többről. „Ha költő lennék, verset írnék a szerelemről, de mivel gondolkodó vagyok, így meg akartam érteni, miben áll ez az életet meghatározó, mindent felülíró érzés” – mondta Müller Péter a könyv keletkezéséről. Vele és a Yotengrit bölcselet tudójával, Darnói Tiborral beszélgettünk a könyvről.

 

 

– Vannak, akik egész életükben szerelmesek, mások sosem tapasztalják meg ezt az érzést. Vajon mitől függ ez? Hogyan lehet valaki 62 éven át és még tovább szerelmes egyetlen nőbe?

 

D. T.: – Mindenkinek a lelke mélyére be van égve a szerelem érzése, és ha szépen szólítják, felébred.

 

M. P.: – Én mindent a nőktől kaptam. Van egy nagyon személyes vonala ennek a könyvnek: a feleségem, Ági, és az anyám. Életemnek a fő motívuma a szerelem, ezért is akartam megérteni. Vannak olyan szerelmek, amik lassan bontakoznak ki. Én azonban egy pillanat alatt beleszerettem Ágnesbe, amikor 19 éves koromban, 1956. április 4-én megláttam őt. Olyan mértékig megváltoztatta az életemet, hogy nem ismertem többé a félelmet. A szerelem beavatás. A halál is beavatás. Én mindkettőt nagyon fiatalon, még abban az évben megkaptam. Már írtam arról korábban is, hogy amikor 1956 őszén Ágneshez igyekeztem, félelmet nem ismerve, csatazaj közepette, akkor eltalált egy golyó, és megkaptam a halál beavatását is, ami szintén megváltoztatja a tudatot. A szerelem 62 éve tart, és mit sem változott. Ágnest ugyanolyan szemmel nézem, mint 19 éves koromban. Időközben mindketten megöregedtünk, de ő számomra nem változott semmit. A férfi szerelmes tekintettel látja úgy a nőt, ahogyan kell, ami ő valójában. Fölnéz rá, és úgy érzi, nem tud nélküle élni. A kamaszok gátlásossága a nőkkel szemben éppen abból fakad, hogy rajongásuk tárgyát túl magas piedesztálra helyezik, és nem mernek hozzá közeledni. De ha az ember megtalálja a másik felét, akivel ketten adnak ki egyet, akkor a szerelem nem mulandó. 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

 

Zimber Szilvia
2018. 10. 18.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. július

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.