Hírek

A túl sok só gyengíti immunrendszerünket

A  WHO legfeljebb napi 5 gramm konyhasó fogyasztását javasolja felnőtteknek. Azt már régóta tudjuk, hogy a túlzásba vitt sófogyasztás hatására emelkedik a vérnyomás, és megnő a szívinfarktus, valamint a szélütés kockázata.

 

A kutatók most állatkísérletekben azt is kimutatták, hogy a sok konyhasó hatására csökken a vérben a granulociták száma. Ezek olyan fehérvérsejtek, amelyek nem specifikus immunválaszt adnak a kórokozók ellen.

 

A kifejezetten sós táplálékkal etetett kísérleti egerek sokkal lassabban gyógyultak ki a fertőzésekből, és a betegség lefolyása is súlyosabb volt náluk, mint a sószegény étrenden tartott fajtársaik esetében.

 

A kísérletet elvégezték embereken is, és megállapították, hogy az átmenetileg sok sót fogyasztó kísérleti alanyok vérében szintén csökkent a granulocitaszám, aminek hatására az egyén nehezebben tudja leküzdeni a bakteriális fertőzéseket. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy az idősebb korosztályra inkább a nátriumhiány jellemző, ezért náluk a sófogyasztás drasztikus csökkentése veszélyes lehet. Esetükben érdemes a kezelőorvossal egyeztetni.

 

tgym
2020. 10. 02.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.