Hírek

Aeroszolok: a SARS-CoV-2 vírus terjedése

A SARS-CoV-2, röviden új típusú koronavírusnak a belső terekben történő terjedését nyilvánvalóan erősen befolyásolja a helyiség levegőjének páratartalma – jelentették be a lipcsei Leibnitz Troposzféra Kutató Intézet (TROPOS) és az újdelhi székhelyű CSIR-National Physical Laboratory kutatói tíz, nemzetközi kutatás eredményeinek összehasonlítása alapján.

 

Ha a helyiség levegőjének páratartalma 40% alá csökken, a fertőzöttek által kibocsátott parányi váladékcseppek kevesebb vizet tudnak felvenni a levegőből. Ennek hatására a könnyebb aeroszolrészecskék nagyobb utat tudnak megtenni a levegőben, és távolabbi pontokra is eljutnak, tehát nagyobb a fertőződés veszélye.

 

Ráadásul a száraz levegő kiszárítja az orr nyálkahártyáit, amitől csökken védekezőképességük. A nyilvános és közösségi épületek, valamint a közösségi közlekedés járműveinek légterében a 40-60%-os páratartalom biztosításával nemcsak a Covid–19, de más vírusos légúti betegségek, pl. a szezonális influenza terjedését is lassítani lehetne.

 

 

tgym
2020. 11. 19.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.