Hírek

Akadémiai össztűz a természetgyógyászatra

A bizonyítékokon alapuló orvoslás elvei és a komplementer eljárások címmel állásfoglalást adott közre a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya augusztus 29-én. Ebben lényegében támadja a természetgyógyászat jelenleg érvényben lévő szabályozását, és szigorításokat javasol. Lapunk a Pécsi Tudományegyetem Komplementer Medicina tanszékének vezetőjét, prof. dr. Hegyi Gabriellát kérdezte az állásfoglalásról. 

 

 

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya azt a bizonyítási eljárást kéri számon a természetgyógyászaton, amit a gyógyszereknél alkalmaznak. Arra hivatkozik, hogy csak azok az eljárások fogadhatók el, amik az „evidence based medicine”, EBM alapelvei alapján bizonyíthatóan hatásosak. A szabályozásban tételesen felsorolnák, mely eljárások felelnek meg ennek a kritériumnak, vagyis szűkítenék az engedélyezett módszerek körét.

 

Elismerik, hogy a természetgyógyászati eljárások egyre inkább tért hódítanak nemcsak nálunk, szerte a világon, de figyelmeztetnek: „a késve felállított diagnózis, illetve a hatástalan (vagy esetleg káros) terápia alkalmazása veszélyeztetheti a beteg egészségi állapotát, aminek jogi konzekvenciái vannak”. Mintha az orvosi gyakorlatban nem így volna! Üdvözlendő, hogy az állásfoglalás az új szabályozást „a szakmai grémium és a minisztérium” konszenzusára alapítaná. A folytatásból azonban kiderül: ezalatt nem a természetgyógyászokból álló, tapasztalt csapatra gondolnak. Felrója az állásfoglalás, hogy sok esetben nem tartják be „a nem-konvencionális eljárások alkalmazása során a betegjogok, a tájékoztatási és dokumentációs kötelezettséget…”.

 

Érdekes megállapítás, hogy nem tekintik szakember által végzett konzultációnak, ha egy természetgyógyászati intézményen belül tevékenykedő orvos, szakorvos ad véleményt az adott komplementer eljárás alkalmazásáról. Mintha önmagában az, hogy egy természetgyógyászati intézményben dolgozik valaki, kizárná, hogy a szakma szabályai szerint járjon el. 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

Zimber Szilvia
2018. 10. 11.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. május

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.