Hírek

Akkor én most lefogyok!

Egyre kevesebben bíznak a különböző diétákban. A szomorú tapasztalatuk ugyanis az, hogy egy-egy fogyókúra befejezése után csak idő kérdése, míg ismét el kell kezdeniük koplalni. Azonban van remény: Verena Handl személyi edző kifejlesztett egy olyan mentális módszert, amelynek segítségével az agyunkat megtaníthatjuk rá, hogy a jót és az egészségeset élvezze.

 

 

Ahogy közeledik a nyár és a bikiniszezon, eljön a fogyókúrák és böjtök ideje. Szénhidrát- vagy zsírcsökkentett, paleo- vagy GI-diéta – a legtöbben saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy a fogyókúrák csak ritkán járnak tartós sikerrel. A rettegett jojóeffektust a legtöbben nem tudják elkerülni. Több hónap küzdelem és önmegtartóztatás után a mérleg legtöbbször még többet is mutat, mint a fogyókúra előtt.

 

Több aktuális kutatás is bizonyítja, hogy minél több diétán van túl valaki, annál kisebb az esélye, hogy le fog fogyni. Sokan jutnak el arra a pontra, hogy azt mondják, elegük van a fogyókúrákból. Nincs kedvük többé lemondani a szénhidrátokról, szigorú szabályok szerint táplálkozni, évente kétszer böjtölni. Hiszen végeredményben egyik módszer sem hoz tartós eredményt. Ahogy a súlyuk fel-le ingázik, egyre inkább úgy érzik, az egész teljesen felesleges. Hiszen például a böjt alatt nem csak zsírt, de izomtömeget is veszítenek.

 

És ez még nem a legnagyobb baj a fogyókúrákkal. Az izomtömeg elvesztése mellett lehetnek egészségkárosító hatásúak is, amennyiben lelassítják az anyagcserét és megzavarják az éhség és telítettség természetes érzését. Sokan tehát inkább megbékélnek a súlyukkal. Végül is az elfogadás is egy módja annak, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Mások ugyanakkor nem szeretnék tétlenül nézni, hogy a súlyuk megállás nélkül gyarapszik. Megpróbálnak egészségesebben táplálkozni. Megfogadják, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fognak enni, mégsem sikerül tartósan lefogyniuk, mert hiába főznek egészséges, kiegyensúlyozott ételeket minden este saját maguknak és a családjuknak is, ha napközben nem tudják megállni, hogy ne nassoljanak. Így évről évre egyre többet mutat a mérleg, és egyre elégedetlenebbé válnak. Jól akarják érezni magukat a bőrükben, és nem fél éven belül kihízni az új nadrágjaikat.

 

Taryn Brumfitt 2017-es dokumentumfilmje, az Embrace szintén ezt a tematikát dolgozza fel. Emocionális üzenete  arra kéri a nőket, hogy szeressék a testüket, hiszen csak egyet kaptak belőle. Nem számít, ha nem ideális a mérete, amíg a túlsúly nem okoz egészségügyi problémákat. Azt azonban mindenkinek magának kell eldöntenie, mit képes elfogadni.

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júniusi lapszámában olvashatják!

 

tgym
2018. 06. 24.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.