Hírek

Amerikai Kísérletes Biológiai szaklap - emberi vér és vörösvértestek vizének deutériumtartalma eltér

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

 

A mitokondriumokat nélkülöző kizárólag glikolízisre képes vörösvértestek (vvt-k; eritrociták) fontos anyagcsere feladata (az oxigén és CO2 szállítása mellett) a vérben felszívódott, szállított cukorral érkező deutérium eltávolítása elsősorban a hexóz-, trióz foszfát izomeráz és enoláz enzimek segítségével, ami a vörösvértestek citoplazma vizében jelenik meg. Ennek megfelelően a vér és vörösvértestek vizének deutérium tartalma eltér egymástól, mivel az ivóvíz (plazma) és a vörösvértestekben lebomló szőlőcukor deutériumtartalma is eltérő. A vérplazma és a vörösvértestek vizének deutériumtartalma, illetve a köztük meglévő különbségek diétás, életmódbeli szokásoktól és lakóhelytől függenek. Ezt korábban már több USA, Kalifornia és Szeged egyetemein tartott orvosi biokémiai előadásaimban ismertettem!
 
 
 
 
Most megérkeztek (tőlünk függetlenül) az adatok is a FASEB (Federation of American Societies for Experimental Biology) újság lapjain. Taiwani klinikusok egészséges és dialízisre szoruló krónikus vesebetegek vérplazmájában és vörösvértestjeiben található víz deutériumtartalmát hasonlították össze! Mindkét csoportban a vörösvértestekben található víz deutériumtartalma eltért, általában alacsonyabb volt, mint azt a vérben találták. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy az anyagcsere, vagy élő víz, saját izotóp ujjlenyomattal bír, ami akár 2 ppm is lehet, a vörösvértestekben található víz átlagosan alacsonyabb, főképp egészséges alanyokban.
Az egészséges és dialízisre szoruló krónikus vesebetegek átlagos korkülönbsége nagy, közel húsz év, így a betegek fentebb megnevezett nedveiben mért alacsonyabb deutérium és oxigén izotóp szintek az előrehaladottabb kor miatti szöveti deukkumuláció eredménye lehet.
Húzzák ki bátran magukat akik Somlyai doktorral, velem és kollégáinkkal tartottak, mert valóban van élő, azaz sejtekben termelődő víz, ami más, mint amit a csapból, flakonból, üvegből iszunk. Somlyai doktor korábbi munkájára hivatkozik a szóban forgó cikk is.
 
 
 

 

László G. Boros, M.D.

Professor of Pediatrics (Endocrinology & Metabolism)

University of California Los Angeles - UCLA School of Medicine

Los Angeles, California, U.S.A.


2020. 08. 26.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.