Hírek

Asztma ellen együnk sok zöldséget és gyümölcsöt

Azoknál az asztmás betegeknél, akik sok zöldséget, gyümölcsöt és teljes őrlésű gabonaterméket esznek, ritkábban jelentkeznek az asztma jellegzetes tünetei – jelentik az Université Paris 13 Nord egyetem kutatói 35 000 kísérleti személy adatainak értékelése alapján. 

 

A sok hús, sok só és a cukor viszont inkább rontja a betegek állapotát. Az egészséges táplálkozás hatására csökkent a súlyos légszomj és fulladás jelentkezésének kockázata, másfelől általában véve csökkent az asztma kialakulásának esélye is. A jelenség magyarázata, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben és gabona eredetű ballasztanyagokban található antioxidánsok csökkentik a gyulladáshajlamot, amelynek talaján kialakulhat az asztma vagy valamilyen más, krónikus gyulladásos megbetegedés. Ezzel szemben a sok hús, a só és a cukor fokozza a gyulladáshajlamot.

 

tgym
2018. 10. 03.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2018. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.