Hírek

Az 5G-s hálózat bevezetésének moratóriumát követelik

Az IPPNW, az Orvosok az Atomháború Ellen nemzetközi szervezet német szekciója idei, májusi kongresszusán az 5G-s mobil internet hálózat moratóriumát követelték a hatóságoktól. Az elektromágneses mezők orvosbiológiai hatásaival kapcsolatban a mai napig heves szakmai vita zajlik.

 

A vita egyik fontos témája, hogy a társadalomnak az ipari fejlődés érdekében milyen erős elektromágneses sugárzást kell elviselnie. A mobilhálózatokat üzemeltető vállalatok Európa-szerte el akarják terjeszteni az új, nagy sebességű 5G-technológiát, amihez megszámlálhatatlanul sok átjátszóállomás és antenna szükséges.

 

A magasabb frekvenciatartomány (3,5–3,7 GHz és később 24–86 GHz) segítségével jelentősen megnő a továbbítható adatok mennyisége és sebessége, ami szükséges lehet pl. az önvezető járművek elterjedéséhez, de az átjátszóállomások hatósugara jóval kisebb, ezért rengeteget kell belőlük telepíteni.

 

A jelenlegi mobiltelefonos hálózatról is gyanítják, hogy egészségkárosító hatású. A Nemzetközi Rákügynökség (IARC) a nagyfrekvenciájú elektromágneses erőtereket 2011 óta potenciálisan rákkeltőnek minősíti, és ugyanolyan veszélyesnek tartja, mint a benzingőzt, a kloroformot vagy a DDT nevű, évtizedek óta betiltott növényvédő szert.

 

Az IARC kutatói a legújabb kutatási eredmények alapján követelik, hogy a jelenleginél magasabb frekvenciatartományban működő távközlési rendszert hivatalosan is „rákkeltőnek” minősítsék. Az 5G-technológia a rákkeltő hatás mellett károsan befolyásolja a termékenységet, alvászavarokat és koncentrációzavart okoz.

 

Az új 5G-technológiával a társadalmi folyamatok egészének ellenőrzése, a totális átláthatóság megvalósítása rengeteg visszaélésre ad lehetőséget, és végső soron a társadalom demokratikus rendjét veszélyezteti.

 

Az új technológia kapcsán emelkedik az országok energiaigénye, ami maga után vonja az energiatermelés fokozását. Mindez még nagyobb mértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez és az annak nyomában járó klímaváltozáshoz, csakúgy, mint az ún. kritikus nyersanyagok fogyasztásához.

 

tgym
2019. 08. 17.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.