Hírek

Az egyedüllét igazi erőforrás

A tudatosan választott magányos pillanatok lehetőséget adnak mai, rohanó világunkban arra, hogy visszataláljunk önmagunkhoz. Segítenek feldolgozni az élményeinket és felismerni a szükségleteinket. 

 

 

Vannak kapcsolatok, melyek azért működnek, mert mindkét fél visszahúzódhat a saját lakásába. Sok szingli élvezi az életét állandó társ nélkül. Fájdalmas magánnyá akkor válik az egyedüllét, ha nem magunk választottuk, például szakítás után, vagy ha úgy érezzük, ki vagyunk zárva egy társaságból. Az egyedüllét miatti félelem gyakran gyerekkorban kezdődik. Az egyedül töltött idő azonban lehetőséget jelent arra is, hogy fejlődjünk. Felbukkanhatnak olyan képességek, amelyekről nem is gondoltuk, hogy rendelkezünk velük, ha szükségünk van rájuk, mert nincs, aki segítsen. Függetlenül attól, hogy párkapcsolatban élünk vagy sem, a tudatosan választott, egyedül töltött idő inspiráló erőforrás lehet.

 

Bármilyen paradoxan is hat ez, vannak emberek, akik szívesen töltenek egyedül időt, mégsem élvezik a magányos perceket. Franziska Muri írónő szerint az egyedüllétnek rossz a híre, ezért érezzük kellemetlennek. Ő is a saját példáján tanulta csak meg, hogy az egyedüllét lehet kellemes is. Frissen a válása után, mikor már a barátaival sem érezte olyan jól magát, megpróbált magányosan, a természetben sétálva választ találni arra a kérdésre, hogyan tovább. Kezdetben nem jutott messzire, tanácstalan volt, de egyre inkább elcsendesedtek a gondolatai, és rájött, hogy ez a belső nyugalom, az egyszerű jelenlét kifejezetten kellemes. Mivel ebben az időszakban nem nagyon volt kapcsolatban senkivel, nem volt, aki lebeszélhette volna őt az egyedüllétről.

 

Így képes volt felfedezni a saját útját. Az egyedüllét ambivalens hírét alapvetően két dologra lehet visszavezetni. Egyrészt vágyunk egy fészekre, ahol feltöltődhetünk, másrészt tartunk a szociális kirekesztéstől. Kulturálisan ez a kollektív fejlődésünk miatt alakult így: ma egy olyan, évszázadokkal ezelőtt elindult individualizációs folyamatban élünk, amelynek során eltávolodunk a régi kapcsolati mintáktól, a nők önállóbbakká, magabiztosabbakká válnak, kapcsolataikban is egészen másra vágynak.

 

Már Abraham Maslow, a híres piramis kidolgozója is felismerte, hogy az egyedüllétre való vágy és az önmegvalósítás foka között összefüggés áll fenn. Franziska Muri szerint a társadalmunk ma a fejlődési folyamat olyan szakaszába jutott, amely lehetővé teszi, hogy messzemenően egyéniek, függetlenek legyünk, ennek megfelelően egyre fontosabbá válik a spirituális fejlődés, a vágy, hogy visszahúzódhassunk és befelé figyelhessünk. 

 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

 

tgym
2018. 10. 22.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. május

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.