Hírek

Az időjárás, a felhők és a közérzetünk

Az emberek nagy része úgy gondolja, az időjárás hatással van az egészségére. Egyötödük extrém időjárási körülmények között szó szerint betegnek érzi magát. Gyakori tünetek a fejfájás, a migrén, a fáradtság, az alvászavarok, az ingerültség, a végtagfájdalom, a szédülés és a depresszió. Az időjárást megváltoztatni nem tudjuk, de léteznek bevált trükkök és módszerek, amelyek segíthetnek felvértezni magunkat ellene.

 

 

A mezopotámiai orvosok már jó 5000 évvel ezelőtt bevonták az időjárás hatásait a kezeléseikbe. A letűnt korok felfogásának megfelelően megszemélyesítették a természeti hatásokat, a „gonosz szelet” például démonnak tartották, amely betegséget és lázat hoz magával. A legrégebbi kínai orvosi feljegyzések is leírják, hogy a szél, a hideg, a szárazság és a nedvesség is okozhat betegségeket. Emellett a belső érzéseket is figyelembe vették, mint az öröm, a gyász, a harag és a félelem.

 

Hippokratész, a hagyományos orvoslás atyja igazából a meteorológiai gyógyászat atyjának is tekinthető. Corpus Hippocraticum című művében arról ír, hogy a klíma és a betegségek szorosan összefüggenek, bizonyos meteorológiai jelenségeket pedig kiváltó okként nevez meg. Claudius Galenus, Marcus Aurelius római császár orvosa, Hygiena című könyvében szintén utalt az időjárás által kiváltott betegségekre, és többek között fürdőket, masszázsokat, immunizációt és érvágást javasolt terápiaként.

 

Később, a 17. és 18. században, a klasszikus meteorológiai mérőeszközök, a barométerek, termométerek és higrométerek feltalálásával aztán a tudományos kutatásban is megjelentek az időjárás változásai és azok hatása az egészségre. Gabriel Knogler, a Landshuti Egyetem meteorológia- professzora számított a meteorológiai gyógyászat egyik úttörő alakjának. Többek között arról írt, hogy ha a levegő hosszú ideig nedves és hideg, az emeli a krónikus betegségek előfordulásának gyakoriságát, és többek között fájdalmas reumás tüneteket is okozhat.

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júliusi lapszámában olvashatják!

 

tgym
2018. 07. 07.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.