Hírek

Az ipari élelmiszerek kedveznek a ráknak

Az erősen feldolgozott élelmiszerek sok cukrot, sót és telített zsírsavat tartalmaznak. 

 

A gyártás során alkalmazott magas hőmérséklet hatására rákkeltő anyagok (pl. akrilamid, heterociklikus aminok és policiklikus aromás szénhidrogének) keletkeznek. Francia kutatók öt éven át kérdőívek segítségével 105 ezer ember táplálkozási szokásait figyelték meg. A kísérleti személyek étrendje kb. 19%ban iparilag előállított élelmiszerből állt, amelyeknél főként a magas cukortartalom volt szembeötlő. Az utókövetés során megállapították, hogy az étrendben szereplő ipari élelmiszerek 10%-onként kb. 12%-kal növelik a rák kialakulásának kockázatát. A legveszélyesebbnek a sok zsírt és a sok cukrot tartalmazó élelmiszerek bizonyultak. A cukor valószínűleg növeli az emlőrák kockázatát. 

 

tgym
2018. 07. 01.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2018. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.