Hírek

Az oltások megoldatlan problémái

A közéletben az egészségpolitika és a média azt a benyomást kelti, az egyetlen probléma a védőoltásokkal az, hogy egyre többen ellenzik őket. Pedig a körülmények valójában ennél jóval összetettebbek. A rossz tervezést, a rendszerszintű rossz körülményeket évek óta próbálják eltitkolni. Az oltáspártiak egyre inkább elzárt közösséggé válnak, és sokszor ők azok, akik „alternatív tényekkel” támasztják alá az igazukat.

 

 

Szigorúan megvizsgálni a saját döntéseinket, nyíltan bevallani és kibeszélni az általunk elkövetett hibákat, szükség esetén 180 fokos fordulatot venni és kijavítani, amit elrontottunk: ezek a tulajdonságok nagyon pozitívan hangzanak, ám általában nem tartoznak a megszokott emberi viselkedés körébe. Egyesek lehet, hogy alávetik magukat ennek a folyamatnak egy-egy krízisidőszak során, az óriási intézmények azonban ritkán látják szükségét az önkritikus visszatekintésnek, főleg, ha a kérdés nehéz és bonyolult.

 

Ezért léteznek az olyan intézmények, mint a számvevőszékek. Senki nem tartaná jó ötletnek, hogy egy autópálya építése kapcsán például ugyanaz a hivatal végezze el teljesen önállóan az összes feladatot a tender kiírásától a munkálatok teljes elszámolásáig, majd ellenőrizze saját magát. Ez egyrészt korrupcióhoz vezetne, másrészt megakadályozná, hogy tanuljunk a külső, független szakemberektől. Az ehhez hasonló ellenőrző szervek hiánya intézményesített önámításhoz vezet. Csak azt tűrjük el, ami alátámasztja a korábban hozott döntéseket. A fentebb leírtak közül sok pont érvényes az oltásokra is.

 

Ugyanaz a szervezet írja az oltási terveket, próbálja elérni a minél magasabb átoltottsági arányt, ellenőrzi és dokumentálja az eredményeket és könyveli el a sikereket. Ez azért is abszurd, mert jelenleg tulajdonképpen lehetetlen felmérni és értékelni egy oltási kampány sikerességét. Ugyanis nincsen olyan elektronikus oltási jegyzőkönyv, amely összekapcsolná a beadott oltásokat és az egyéni egészségügyi adatokat. Egy ilyen elektronikus regiszter segítségével sokkal egyszerűbb lenne gombnyomásra lehívni egy-egy oltás sikerességének az adatait, és konkrétan bemutatni az embereknek az oltás előnyeit és hátrányait. Csak így lehetne valóban informált döntést hozni.

 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin augusztusi lapszámában olvashatják!

 

tgym
2019. 08. 07.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.