Hírek

Az orvosi kezelés, mint vezető halálok

A média időről időre azzal kecsegtet, hogy nemsokára tudjuk gyógyítani a rákot, hogy újabb mérföldes lépést tettünk a hallhatatlanság felé, a kormány meg ‒ nyilván, hogy ne rontsa a jó hangulatot – nem akarja kiadni a kórházi fertőzésben meghaltak számát. 

 

 

De mindegy is, ha darabra nem is tudjuk, a nemzetközi kutatások alapján simán megbecsülhető. S azt is tudhatjuk, amit még a kormány sem tud: az orvosi kezelés kevésbé biztonságos, mint az orosz rulett.

 

Gary Null és munkatársai szakirodalmi adatok alapján úgy kalkulálták, hogy a 21. századba lépve az USA-ban évente 800 ezren halnak meg orvosi kezelés mellékhatásaként, azaz többen, mint rákban vagy szívbetegségben. Másként fogalmazva, az orvosi kezelés a vezető halálok. Ha feltételezzük, hogy a magyar egészségügy az USA színvonalán áll, akkor minden adatot úgy tudunk átszámolni magyar viszonyokra, hogy az ő adataikat elosztjuk 30-cal. Az eredmény 26 666. Azaz, optimista becslés szerint, nálunk ennyien halnak bele az orvosi kezelésekbe és a kórházi körülményekbe. A becslés azért optimista, mert az a halvány gyanúm, hogy az USA és Magyarország egészségügye nem összevethető. Csak két adat, ami nekem ezt sugallja: az USA-ban az egy főre jutó egészségügyi kiadás 9892 dollár, míg Magyarországon 2100. Az USA-ban a várható élettartam 79 év felett van, nálunk meg 75,5 körül. 

 

Na de térjünk vissza a kórházi fertőzésekhez! Az USA-ban pl. 2014-ben 721 ezer esetet regisztráltak, s ebbe 75 ezren bele is haltak. Optimista becslés szerint nálunk tehát minimum 24 ezer fertőzés és 2500 haláleset történt. Bevallom, én ebben a becslésben jobban megbízom, mint az Országos Epidemiológiai Központ halandók számára értelmezhetetlenül sifrírozott jelentésében. De nézzük meg, miből hozták ki Nullék ezt az irdatlan nagy számot, hátha valamiféle védekezési stratégia is kiolvasható belőle. 

 

 

 A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin szeptemberi lapszámában olvashatják!

Szendi Gábor
2018. 09. 18.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. június

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.