Hírek

Bach-féle elsősegélycseppek negatív lelkiállapotokra

Dr. Edward Bach angol homeopata orvos 90 évvel ezelőtt vadon termő növényekkel kezdett kísérletezni. Az általa kifejlesztett virágesszenciák közül különösen egy lett rendkívül népszerű világszerte, az úgynevezett elsősegélycseppek, angol nevén Rescue drops. Lelki, érzelmi sokk esetén gyorsan segít helyreállítani a lelki egyensúlyt. Lámpaláz, félelmek, szorongás esetén szintén kiváló hatású.

 

 

Ha valaki valami új dolgot alkot vagy fedez fel, sokszor intuíciójára hallgat. Ez történt dr. Edward Bach angol bakteriológus orvossal is, aki 1886. szeptember 24-én született a Birmingham melletti Moseley városkában. Édesapja sárgarézöntő volt, fia 1903 és 1906 között édesapja műhelyében kitanulta a mesterséget, ám hamarosan kiderült, orvos szeretne lenni. 1906 és 1913 között Birminghamben és Londonban járt orvosi egyetemre. Szakvizsgája után a University College Hospital sürgősségi osztályát vezette.

 

Amikor azonban felszabadult egy állás a bakteriológiai és immunológiai osztályon, oda kérte át magát, majd behatóan tanulmányozta az emberi bélrendszerben élő baktériumokat. Ennek során apránként felfedezte az egyes baktériumtörzsek és bizonyos krónikus betegségek közötti összefüggést. Különféle baktériumtörzsekből vakcinákat is készített, amelyekkel pácienseit kezelte. Sok pozitív eredményt sikerült elérnie.

 

1917-ben rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak a lépében. Hasüregéből eltávolították az elrákosodott mirigyet, de kollégái mindössze három hónapos túlélést prognosztizáltak neki. Bach, sok sorstársával ellentétben, azonban a sikerre és a gyógyulásra programozta az agyát, és erősen hajtotta a vágy, hogy befejezze megkezdett kutatásait. 1918tól 1922-ig a Londoni Homeopathic Hospitalban dolgozott (az angol királyi család a mai napig itt kezelteti magát), ahol elsajátította a homeopátiás gyógyítást.

 

Később a bélbaktériumokból homeopátiás hígítású, úgynevezett nozódákat készített, amelyeket terápiás céllal alkalmazott. E hét baktériumtörzset, illetve az azokból készített nozódákat később a tiszteletére Bach-nozódáknak nevezték. Rengeteget kísérletezett, megfigyeléseit részletesen leírta. Megfigyelte, hogy aki véraláfutásra, vérzésekre hajlamos, annak bélrendszerében a szokásosnál magasabb létszámban vannak jelen a dizentériabaktériumok (hasmenést okozó baktériumcsoport).

 

Egy másik, szintén hasmenést okozó mikrobatörzs, a paratífusz-baktériumok szokatlanul magas létszáma esetén páciensei félelmekről, szorongásról, fóbiákról, legfőképp tériszonyról számoltak be. Bach lehetett az egyik első orvos – a nyugati féltekén pedig talán valóban a legelső –, aki összefüggést fedezett fel a bélflóra összetétele és bizonyos lelkiállapotok létrejötte között. Kutatási eredményeitől fellelkesülten 1920-ban saját laboratóriummal felszerelt magánorvosi praxist alapított, szociális érzékenysége révén pedig nincsteleneknek tartott rendelést. 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin januári lapszámában olvashatják!

tgym
2019. 01. 13.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.