Hírek

Bél-agy tengely és a pszichés problémák

Az emberi bélflórának, tudományos nevén bélmikrobiomnak az emésztési folyamatok tökéletesítése, a méreganyagok semlegesítése és számos protektív mikrotápanyag képzése mellett jelentős szerepe van a gyulladásgátlásban, a hormonháztartás és az idegrendszer kiegyensúlyozott működésében, sőt a közérzet és hangulat alakításában is!

 

 

Társadalmunk a teljes kiégés felé halad, soha nem látott mértékben emelkedett az elmúlt tíz évben a depressziós betegek, a szorongásos zavarban szenvedők, a hangulati problémákkal, krónikus fáradtság szindrómával és a különféle stressz okozta mentális betegségekkel küzdők száma. Éppen ezért kiemelt kutatási területté vált az utóbbi években az emberi mikrobiom, ezen belül az ún. mikrobiom-bél-agy tengely vizsgálata.

 

Az eddigi eredmények alátámasztják azt a feltevést, hogy a bélrendszerünkben élő komplex mikrobiális rendszer közvetlenül hatást gyakorol az idegrendszerre, az agyműködésre, a mentális-pszichés állapotra, sőt befolyásolhatja, milyen hatékonysággal küzdünk a stresszel szemben. Az emberi bélflórában is megtalálható jótékony törzsek közül azokat, amelyek (probiotikumként elfogyasztva) kifejezetten a jobb pszichés állapot elérését, a megfelelő agyműködést segítik elő a bél-agy tengely stimulációjával, illetve a pszichiátriai betegségben szenvedők állapotát is előnyösen befolyásolják, pszichobiotikumoknak nevezzük.

 

A következőkben a teljesség igénye nélkül bemutatott vizsgálati eredmények egyre inkább azt igazolják, hogy a pszichobiotikumokkal történő bélflóra-támogatás és ezen keresztül a bél-agy tengely erősítése olyan mentális problémák esetén is új alternatívát jelenthetnek, mint amilyen a depresszió (major), a szorongásos zavarok, a krónikus fáradtság szindróma, az ADHD, az IBS okozta depresszió, hangulatzavarok és a stressz okozta ártalmak. Természetesen senkinek nem kell pszichiátriai betegségben szenvednie ahhoz, hogy élvezze a pszichobiotikumok nyújtotta kedvező hatásokat, hiszen alapvetően egészséges, de fokozott stressznek kitett embereknél is megmutatkozik az agyra és pszichés állapotra gyakorolt pozitív hatásuk.

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin szeptemberi lapszámában olvashatják!

 

Pintér Zoltán
2019. 09. 05.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.