Hírek

Bormámor Hamvas Bélával

Hamvas Béla művei nyomán állította össze Bormámor című produkcióját Jaross Viktória rendező-író-koreográfus, Juhász Kristóf társíró segítségével. A darabot 2017. december 9-én fogják bemutatni a szentendrei Városháza dísztermében.

 

A napjainkban játszódó történet egy profitorientált bortermelő cégen keresztül mutatja be társadalmunkat a maga kríziseivel. Ebben a „trendi székházban” jelenik meg a Hamvas Béla szellemiségét megidéző férfi, Béla, a Mester. Ebben a közegben ő a „földönkívüli”, a spontán gyerek, a bohóc, a bölcs, aki „térítését” úgy kezdi meg, hogy különböző álarcok mögé bújva beférkőzik a cég mindennapjaiba, feldúlva ezzel a megszokott életrendet. Fegyverként „az igazi bort” használja. Lassan feltörnek a ki nem mondott érzések, igazságok, kiderülnek elrejtett titkok, felszakadnak régi sebek, és a cég illegális működésére is fény derül. A céget felszámolják, a lavina mindenkit elsöpör. 10 év múlva, egy meghitt beszélgetés közben kiderül, hogy az élet egyáltalán nem kiszámítható, és hogy a profit nem egyenlő a boldogsággal.

 

Hamvas gondolatiságának mentén életről, borról, kapcsolatokról, nőről és férfiról, a mai valóságról beszélni. Ki lép tovább saját vágyain és ki marad a helyén, megfosztva magát a szellemi fejlődés lehetőségétől? Hamvas Béla gondolatainak segítségével a lehetséges kiutat keresi a válságból, a sokszor burleszkbe hajló ironizálás során, nem feledkezve meg arról, hogy üdvösség vagy elkárhozás a tét.

 

Az előadás zeneisége három rétegét egyrészt Szirtes Edina Mókus különböző műfajokra épülő eklektikus songjai, másrészt Jammal beatbox zenéje, Rieger Attila gitárszólói, harmadrészt a spanyol filmzeneszerző, Ivan Palomares emelkedettebb, olykor szakrális hangulatú klasszikus stílusú zenéje adja meg.

 

A BEMUTATÓ TERVEZETT IDŐPONTJA, HELYSZÍNE:

2017. december 9., 19 óra

További előadások: december 8. (szakmai bemutató), illetve december 10., 19 óra Szentendre Városháza díszterme

 

A bemutató borkóstolással, valamint Hamvas Béla-kiállítással lesz egybekötve.

 

"Élni annyi, mint megrázva lenni, annyi, mint önkívületben lenni, megrendülve lenni, mint a gyökerekkelkitépve lenni, mint kínlódni és őrjöngeni a meglepetéstől és a csodálkozástól, a fájdalomtól és a zavartól, a borzalomtól és az örömtől, a meghittségtől és a félelemtől, a szenvedéstől és a gyönyörűségtől. Az életnél nincs természetellenesebb. Az élet kegyelem.” (Hamvas Béla)

 

Jegyek kaphatóak:

 

http://szentendreiteatrum.jegy.hu/

http://szentendre.jegy.hu/


2017. 02. 28.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2018. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.