Hírek

Bőrrák: az anyajegyek késleltetik a bőr öregedését

A barna foltoktól elborított bőr általában figyelmeztető jelzés. Ilyen bőrnél a bőrrák kockázata fokozott, a bőr általában érzékenyebb. A lakosság 15 százaléka a magas kockázatúak csoportját alkotja, az ő testükön több mint 100 anyajegy található. Anyajegyek nélkül szinte senki sem ússza meg. Legtöbbünk testén 30-40 májfolt található. 

 

A londoni Kings College kutatói utánajártak, hogy az anyajegyeknek nincs-e mégis valamilyen hasznos tulajdonsága – hiszen az anyatermészetnek csak volt valamilyen szándéka velük. Veronique Bataille bőrrákszakértővel együttműködve a kutatók 1800 ikerpárt vizsgáltak meg. Az eredmény meglepő: akinek több anyajegye van, lassabban öregszik. Az ok – mint annyiszor – a DNS-ben keresendő. A sok anyajegyet viselők sejtjeiben különlegesen hosszú telomerek találhatók.

 

A telomer a kromoszómák védelmét szolgáló képződmény a sejtmagban. A sejtmag végein helyezkednek el, mint apró műanyag hüvely a cipőfűző végén. Minden sejtosztódáskor a telomerek rövidülnek, ezért életünk során egyre rövidebbekké válnak. Ha teljesen elhasználódnak, a sejt elpusztul, vagy legalábbis pihenőt tart. Bataille összehasonlította az ikreknél a telomerek számát az anyajegyek számával. Az eredmény szerint, akinek sok az anyajegye, annak sejtjeiben hosszabbak a telomerek – és ezért lassabban öregszenek a sejtjei is. Ezután azt akarták megtudni a kutatók, hogy az anyajegyeket viselő embereknek jobbak, erősebbek-e a csontjaik, ezt ugyanis Bataille doktornő sok páciensnél megfigyelte. A kutatócsoport 1200 ikerpár csontozatát vizsgálta meg. Azoknál az ikreknél, akiknek több mint 100 anyajegye volt, az átlagos felére csökkent a csontritkulás kockázata.

 

tgym
2018. 05. 26.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. március

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.