Hírek

Bőrünk védelmében

Bőrünk állapotát döntően meghatározza életmódunk, táplálkozásunk, idegállapotunk. Nem meglepő, hogy majdnem minden második ember valamilyen bőrbetegségben szenved.

 

 

Egészséges, ép bőrben 28 napig tart, mire a bőr alsó rétegében keletkezett új sejt a bőrfelszínre jut. Ezután a sejt ellaposodik, elszarusodik, majd lehámlik a bőrfelszínről. Ez a folyamat szünet nélkül zajlik születésünktől a halálunkig. Működése számos tényezőtől függ.

 

Ezek közül a legfontosabbak a táplálkozás és a pszichés faktorok, de a különféle betegségek is okoznak gondokat. Például minden harmadik cukorbetegnél megfigyelhető valamilyen bőrelváltozás. Bőrünk naplóként őrzi az életünk során tapasztalt hatásokat. Ahogy öregszünk, bőrsejtjeink is érzik a testi hanyatlást, energiájuk fogy, így sokkal kevésbé ellenállóbbak a különféle betegségekkel szemben. Ebben fontos szerepet játszanak az anyagcserénk során keletkező, sejtkárosító hatású, ún. szabad oxigéngyökök, vagy csak röviden: szabad gyökök.

 

A bőr öregedését siettető második fontos tényező a táplálékainkkal elfogyasztott zsiradékok közül az omega-6 zsírsavként ismert zsírok, amelyek gyulladáskeltő hatásúak. A harmadik veszélyt a cukor jelenti, amely nem csak a süteményekben, édességekben, hanem rejtett formá ban sok egyéb élelmiszerben, pl. a ketchupban  és számtalan egyéb készételben, élelmiszerben is jelen van.

 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin márciusi lapszámában olvashatják!

 

tgym
2019. 03. 17.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.