Hírek

Csend: az önmagadhoz vezető út

A Csendnek különleges ereje van. Képes begyógyítani lelki sebeket, de akár testi bajokat is. Képes megismertetni az emberrel önmagát, helyrehozni elrontott dolgokat, ráébreszteni olyan nyilvánvaló dolgokra, amik itt voltak az orrunk előtt, mégsem láttuk – fától az erdőt. A Csend egy lépés hátra, jobb rálátás arra, ami előttünk van. Megélhetjük általa a pillanatot, és megtanuljuk élvezni. 

 

 

Sokan azt gondolják, ehhez elegendő hallgatni. Csakhogy a Csend nem egyenlő azzal, hogy nem szólalunk meg. A hallgatás önmagában nem ad semmit. A Csend eszköz, nem pedig cél; a beszéd és a kommunikáció egyéb formájának elhagyása – plusz a folyamatos Figyelem gyakorlat – az egyén kiteljesedését, lelki gyarapodását szolgálja. Ezért is nevezzük mi Kiteljesedő Figyelem kurzusnak azt a tíznapos szemináriumot, amelynek során elhagyjuk a beszédet, és minimálisra csökkentjük a kommunikáció más formáit is.

 

Ma, amikor információs szőnyegbombázásnak vagyunk kitéve, mindenki számára komoly kihívás, ha csak önnön belső világával foglalkozhat. Érdekes, a nőket tartja a köznyelv locsifecsinek, ám az én tapasztalatom az, hogy ők jobban bírják a hallgatást, mint a férfiak. Mintha könnyebben szót értenének saját belső világukkal.

 

Az ember társas lény, természete, hogy a gondolatait szeretné kicserélni. Miért jó akkor, ha napokon át csendben marad? Majd minden pszichológiai, spirituális vagy vallási irányzat lexikális tudással, információk özönével igyekszik megváltoztatni az ember személyiségét. Nincs is ezzel semmi probléma. Ám ha egy ember túllép a személyiségén, és elkezdi élni az egyéniségét, a másoktól kapott tanítások hátráltatják a fejlődésben. Korlátok közé szorítják. A Csend ezzel szemben nem befolyásol, mindenki önnön lényét fedezheti fel.

 

Ez az út természetesen nem könnyű – sokkal könnyebb igazságnak hinni valamit, mint szembenézni önmagunkkal és megélni a valóságot –, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a kezdő lépések után a másoktól kapott tudás és tanítás hátráltatja az egyén további kiteljesedését. A Csend az önmegismerés egyetlen formája. Amikor egy találó mondat, egy mély tanítás hatására elgondolkozol önmagadról, rájössz az elméd működésének mechanikájára, és megértheted, hogy mit miért is teszel. 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin májusi lapszámában olvashatják!

tgym
2018. 05. 09.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.