Hírek

Csontvelőt evett az ősember

Prof. dr. Boros G. László biokémikus orvos, egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora a nemzetközi tudományos élet híreiből válogat.

 

Az alacsony deutérium tartalmú, természetes, nagyobb testű állatok csontvelőjéből és agyából származó zsírok, és nem a fehérjékben, valamint szénhidrátokban gazdagabb húsok fogyasztása a gondolkodó emberi agy megértésének kulcsa! Az Arizona egyetem kutatói az Etiópiát valamikor elborító őstenger üledékéből 3,4 millió éves vágó, zúzó és hasító eszközökkel feldolgozott, nagytestű állatokból származó csontokat, koponyákat találtak, melyekből elfogyasztották a velőt. A csöves csontokat és koponyát a ragadozóknak hátra kellett hagyniuk, mivel csak őseink tudták azokat megnyitni kezdetleges eszközeikkel, módszereikkel, így a csontokba zárt alacsony deutérium tartalmú velőt csak őseink tudták elfogyasztani. A leletek arról tanúskodnak, hogy húshoz nem jutottak, csak zsírhoz. Mindez 800 ezer évvel korábbra, mindegy 3,4 millió évvel ezelőttre helyezi a deutériumcsökkentő táplálkozási és anyagcsere ketózis fontos alkalmazkodási előnyeit, azok biokémiai, biológia és társadalmi szerepét. Későbbi leletekből ismert, hogy a talált csontokból, koponyákból forró lávakövekkel vagy tűzön kocsonyát készítettek, amihez már nem kellett a csontokat eltördelni, illetve a csontok hártyás, kötőszövetes szerves állományából is kinyerték a zsírt.

 

Forrás: The University of Chicago Press Journals


2019. 04. 03.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. június

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.