Hírek

Diabétesz: Paleo-ketogén étrenddel elhagyható az inzulin

Természetgyógyászok és orvosok körében is nagy érdeklődést, többekből megdöbbenést váltott ki dr. Tóth Csaba orvossal, kutatóval készült interjúnk, melyben beszámoltunk arról, hogy munkacsoportjával sikerült elérniük 1-es típusú cukorbetegnél az inzulin termelődésének fokozását. A paleo-ketogén étrend, amit dr. Clemens Zsófia kutatóbiológussal együtt kidolgozott, elsősorban azt veszi figyelembe, mely élelmiszerek nem okoznak béláteresztést. Az étrend segítségével súlyos Crohn- és cukorbetegek, autoimmun-betegségben és rosszindulatú daganatban szenvedők, epilepsziások gyógyulnak sorra. Nézzük, mi a gyakorlat és a bizonyítékok!

 

 

Ami nagyszerű, az egyszerű – véli dr. Tóth Csaba, aki munkacsoportjával olyan módszert dolgozott ki, amivel sikerült komoly eredményeket elérniük többek között 1-es típusú cukorbetegeknél. Több olyan 2-es típusú cukorbetegük is van, aki hosszú évek után abbahagyhatta az inzulinos kezelést. Tudományos publikációik angol, amerikai és francia szaklapokban látnak napvilágot, nemzetközi orvoskonferenciákon számolnak be eredményeikről. A módszert ugyanakkor sokan vitatják, mert egy meglehetősen szigorú étrenden alapul.

 


Az már korábban tudományos bizonyítást nyert, hogy a krónikus belgyógyászati, így az anyagcsere-betegségeket, az autoimmun-betegségeket és az allergiát is a szervezetben állandósult gyulladások okozzák. Bőséges az orvosi szakirodalma annak is, hogy a szervezetben kialakuló rejtett gyulladásokért az esetek többségében a béláteresztés felelős.

 

A bél belső falán lévő sejtek zárt láncot alkotnak, biológiai membránokkal kapcsolódnak és kommunikálnak egymással. Amikor a bél falán mikroszkopikus lyukak keletkeznek, zavart lesz a kommunikáció, és a lyukakon olyan molekulák jutnak át a táplálékból, amelyek idegen testként jelentkeznek a szervezet számára, hiszen nem odavalók. Ahogyan a szálka miatt meggyűlik az ujjunk, ugyanígy a nem odavaló anyag gyulladást okoz a szervezetben, amelyik ezt hosszú ideig tünet nélkül tolerálja. Amikor azonban már nem képes a gyulladások észrevétlen felszámolására, megjelennek a különböző tünetek és betegségek alakulnak ki a rejtett gyulladások következtében.

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júniusi lapszámában olvashatják!

 

Zimber Szilvia
2019. 06. 04.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.