Hírek

Dr. Csókay András idegsebész: Van értelme a szenvedésnek

Még a nagy előadó lépcsője is tele volt, amikor dr. Csókay András idegsebész tartott előadást a Természetgyógyász Magazin karácsonyi fesztiválján a tudomány és a hit kapcsolatáról, és az emberek emelkedett lélekkel távoztak. Az előadást követő napokban beszélgettünk a Honvéd Kórház idegsebészeti osztályán, amit Csókay András vezet, és megtapasztalhattam: számára nincsen kényes téma. Azt mondja, amit gondol, és úgy él, ahogyan gondolkodik. Megfontolt, de nem azt méricskéli, ki mit szól majd a véleményéhez. Egyetlen igazodási pontja: Isten.

 

 

– Mindenekelőtt hadd kérdezzem arról a kétéves bangladesi sziámi ikerpárról, akik a fejüknél összenőve születtek, és akiknek a szétválasztásában közreműködik. Hol tartanak?

– Újat most ezzel kapcsolatban nem tudok mondani. Imádkozunk.

 

– Önnek van egy nigériai missziója is. Miért éppen Afrikában segít, és miben áll ez a misszió?

– Nem az enyém, a Medjugorjei Szűzanyának van felajánlva. Egy évben két hónap szabadságom van, az egyiket jótékony célra fordítom. 2016-ban egy világkongresszuson láttam egy szörnyű statisztikát: Afrikában az 1 milliárd 200 millió emberre mindössze 488 idegsebész jut, míg az Európa közel 600 millió lakosát 10 719 idegsebész látja el. Magyarországon körülbelül százan vagyunk, ez elég, a tapasztalatok szerint 100 ezer emberenként egy idegsebészre van szükség. Szíven ütött ez az adat. Ugyanakkor gyerekkorom óta megvolt bennem a vágy a misszióra. Példát mutatott a nagybátyám, aki 92 éves jezsuita pap, és húsz évig dolgozott Chilében a favellákban és kénbányákban, mint miszsziós szerzetes. Ugyanabban az évben, amikor ez a konferencia volt, lelkigyakorlaton voltam Medjugorjében, és ott találkoztam egy nigériai atyával, Francis Chiawával. Együtt imádkoztunk, és a Szűzanya sugallatára megszületett a nigériai misszió gondolata.

 

– Milyenek ott az állapotok, az egészségügyi ellátás?

– Nigériában az állami kórházban fizetni kell az ellátásért, egy vérömleny-eltávolítás 300 dollár, egy CT-vizsgálat 100 dollár, ez az ott élők számára óriási pénz, és aki nem tud fizetni, az nem kap ellátást. Ezért a katolikus egyház is működtet egy kórházi rendszert, de nem kapnak állami támogatást. Végigjártam a kórházakat, a kilencedikben találtam egy CT-t, amit adományba kaptak, itt tudtuk elkezdeni az ellátást. 2017 júliusában velem jött Pataki Gergely plasztikai sebész barátom, égési sérülteket operált. Ő 2010-ben kezdte el a bangladesi égési sebészeti missziót, 2002-ben együtt alapítottuk a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt. Másfél millió forintot tudtunk összegyűjteni nagy nehezen műtéti eszközökre, hogy Nigériában műthessünk. 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

 

Zimber Szilvia
2019. 02. 21.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.