Hírek

Dr. Fejér László: Ko(ó)rképek gyerekszemmel

Izgalmas korrajz egy gyerek szemén keresztül

 

Már a főhős születése is meglehetősen kalandos: dörögnek az ágyúk, zajlik Budapest szovjet ostroma, amikor a szerviták templomában egy kis élet kéredzkedik a világra.

 

A végsőkig kimerült, beteg édesanya kórházba kerül, az újszülött pedig egy környékbeli pincébe, ahol cukros vízzel, babbal tartják életben – más nemigen akad. Vajon visszakerül-e a pici a családjához, és hogyan éli meg a következő másfél-két évtized viharos történelmét, egyben a felnövekedés és felnőtté válás időszakát?

 

Fejér László professzor könyve nem önéletrajzi regény, inkább – ahogyan a címéből is kitűnik – korrajz gyerekszemmel. A könyvet az élet ihlette, de a fantázia szülte, a történelmi eseményeket, tényeket és személyiségeket leszámítva minden egyezés a valósággal csakis a véletlen műve lehet – állítja a szerző, ám az olvasó sejti, hogy sokat meríthetett a saját emlékeiből, amikor egy kisfiú szemén keresztül mutatja be a magyar történelem viharos évtizedeit 1945-től. Hogyan bontakozik ki egy kisgyermek értelme és szexualitása? Miként éli meg az államosítást, a szegénységet, a zsidó identitást, barátja kitelepítését? Hogyan köszönti fel Rákosi Mátyást és játszik a kor közismert színész-rendezőjével, Major Tamással? Miként köt életre szóló barátságot a fürdőkkel és a termálvízzel?

 

 

A kötet – egyben lapunk – szerzője rendkívüli műveltségű, sokoldalú tudós: történész, filozófus, jövőkutató, ökológus, környezetvédő, Európa számos egyetemén otthon van. Most megjelent könyvével bizonyítja, hogy nem csak az ismeretterjesztés, hanem az irodalom is közel áll hozzá: a gördülékeny történet hol meghatja, hol nevetésre, máskor gondolkodásra készteti olvasóját. Főszereplője, a kisfiú, majd a kamasz, aki a könyv lapjain az olvasó „szeme láttára” cseperedik fel, közeli, szerethető ismerőssé válik. S közben bepillantást nyerünk a háború utáni szocialista Magyarország különös mindennapjaiba.

 

A könyv megrendelhető:

deakkonyvesbolt@gmail.com

+36-30-936-3585


2017. 02. 14.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2018. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.