Hírek

Dr. Szem egészségközpont alternatív látás és életmód stúdió

Az orvosi és természetgyógyászati módszerekhez fejlett technika társul

„A szem a lélek tükre és a test ablaka.”

 

ÚJ!

A szemészetben az egyik legfejlettebb diagnosztikai eszközt, az Optikai Koherencia Tomográfot (OCT) alkalmazza az Alternatív Látás és Életmód Stúdió! Itt nem kell hónapokig várni a vizsgálatra.

 

Tel.: +36-20-980-5472 www.alternativszemdr.hu

 

Stúdióvezető: DR. OZSVÁTH MÁRIA

Honoris Causa, szemész főorvos, okleveles szemtréner, látszerész

 

Mit tud ez a legmodernebb technológiát alkalmazó berendezés, és milyen szemészeti problémák orvoslását segíti elsősorban?

 

Az OCT a makula – vagy éleslátás – területéről, kóros elváltozásairól ad pontos információt. Ennek alapján a szemorvos megválaszthatja a megfelelő kezelést, pontosan követheti a betegség alakulását és a kezelés  eredményességét.

 

Milyen betegség esetén fontos az OCT vizsgálat?

Időskori makula degeneráció

A makula degeneráció az időskori látásromlás egyik leggyakoribb oka, de sajnos egyre inkább érinti a középkorú embereket is. Ebben a betegségben meghatározó szerepe van az OCT vizsgálatnak, mert olyan korai elváltozások kimutatására is képes, amelyek a látásban még nem okoznak észrevehető panaszt. A makula – vagy sárgafolt – a szemfenék kicsiny területe, ez az éleslátás helye, melynek épsége biztosítja, hogy amire ránézünk, azt élesen, pontosan lássuk – például olvasáskor is erre a területre vetül a kép. Előrehaladott esetben a beteg csak egy sötét foltot lát ott, ahova néz, amiatt elveszíti olvasóképességét.

 

Diabéteszes makulopátia

A cukorbetegség okozta súlyos látásromlást gyakran az éleslátás helyén, a makulában kialakult ideghártya megbetegedés okozza, melyet diabéteszes makulopátiának hívunk. A makulában az ideghártya megvastagodik, vizenyő, vérzések és egyéb kóros elváltozások alakulnak ki a tartósan rossz vérellátás miatt. A folyamat eredménye az olvasóképesség és az éleslátás megromlása. Megfelelő szemvizsgálattal – melynek fontos része az OCT vizsgálat – a célzott kezelés időben elkezdhető.

 

Zöldhályog ellenőrzés

A zöldhályog olyan krónikus, lassú lefolyású betegség, melynek során a látóidegrostok száma folyamatosan csökken. Az idegrostok pusztulása a látótér beszűkülését és a látás maradandó károsodását okozza. A glaukómás páciensek rendszeres szemorvosi vizsgálatának célja, hogy megfelelő terápia kiválasztásával megakadályozzák a látás romlását. A glaucomás beteg szemorvosi gondozást igényel: a szemnyomás gyógyszeres beállítása, a rendszeres ellenőrzés, a computeres látótér vizsgálat, a szemfenék vizsgálat mellett a belgyógyászati kockázati tényezőket is figyelni kell. A retina idegrost rétegének OCT vizsgálattal történő mérése nagyban segít a betegség követésében.


2017. 02. 23.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2017. május

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.