Hírek

Egészséges zsiradékok

A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag zsiradékok nem csak egészségesebbek, de kevésbé is hizlalnak, mint a telített zsírsavak, még akkor is, ha mindkét zsiradékfajta ugyanannyi kalóriát tartalmaz. Svéd kutatók megállapították, hogy a zsiradékok más-más módon hatnak génjeinkre. Ezek az ún. epigenetikai hatások befolyásolják anyagcserénket és a zsírok elraktározásának folyamatát. Telített zsírsavakban gazdag a pálmaolaj, a vaj és a zsíros tejtermékek, továbbá a kókuszzsír,a csokoládé és a feldolgozott húsáruk, a kolbászfélék és a sonka. Többszörösen telítetlen, tehát kedvező élettani hatású zsírsavakban gazdag élelmiszerek a zsíros halak (lazac, makréla, hering, szardínia), a dió- és mogyorófélék, a len-, a repce- és a napraforgóolaj.


2017. 02. 12.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2017. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.