Hírek

Élelmiszer-allegia: általában tévedünk, ha önmagunkat diagnosztizáljuk

Egy aktuális amerikai tanulmány szerint 40 000 megkérdezett felnőttből 19% az aránya azoknak, akik úgy vélik, valamilyen élelmiszer-allergiában szenvednek. E csoport mindössze felénél voltak jelen valóban allergiára utaló tünetek.

 

A valódi ételallergia tipikus tünetei a csalánkiütés, az ödémásodás, nyelési problémák, nehezített légzés, lihegés, ájulás – röviddel az allergén élelmiszer elfogyasztása után. Ezzel szemben a hasmenés, a hasi görcsök és a fokozott bélgáztermelődés inkább étel-intoleranciát jelez, ami nem azonos az allergiával.

 

Allergiagyanú esetén nem a legjobb stratégia a puszta gyanú alapján tartózkodni bizonyos élelmiszerektől, hiszen így gyorsan valamilyen hiányállapot alakulhat ki. Gyanú esetén mindenképp precíz orvosi diagnózisra van szükség – hangsúlyozzák a kutatók.

 

 

tgym
2019. 05. 08.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. május

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.