Hírek

Előzzük meg időben a táplálkozási zavarokat

A táplálkozási zavarok többnyire a fiatal nők és lányok betegsége. A német KKH (Kaufmannische Krankenkasse) betegbiztosító adatelemzéséből azonban új trend rajzolódik ki, miszerint – legalábbis Németországban – egyre több férfi és idősebb nő is bulimiában, anorexiában vagy a Binge Eating nevű táplálkozászavarban szenved.

 

Az érintettek körében drasztikusan megemelkedett a szövődmények száma. Az orvosi kezelésre szoruló 12–17 éves fiúk száma 2008 és 2018 között 60%-kal nőtt. A negyvenévesnél idősebb érintett nők száma 54 százalékkal emelkedett, az azonos korosztályba tartozó férfiaknál ez a szám még riasztóbb: 96%. Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a kóros lesoványodás (anorexia nervosa) idősebb korban is előfordulhat.

 

A nőket eleinte még bókokkal halmozzák el, hogy korukhoz képest milyen csinosak, karcsúk. A férfiaknál a táplálkozászavar általában a mániákusan, már-már függőség jelleggel végzett testépítéshez és sportoláshoz kötődik, ezért eleinte senkinek nem tűnik fel. Mindezek hatására a kórképet ebben a korosztályban túl későn fedezik fel, pedig minél később kerül sor a diagnózisra, annál nehezebb a gyógykezelés. Az étkezési zavarok hátterében általában lélektani okok állnak. Sokan úgy érzik, tökéletes alakúnak kell lenniük, mert ez az általános társadalmi elvárás. Ez mindkét nemre jellemző. A felnőtteknél súlyos élethelyzetek és az öregedéstől való rettegés válthat ki ilyen kóros viselkedést.

 

tgym
2020. 10. 26.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.