Hírek

Emulgeátorok: állati eredetűt vagy vegánt?

Az E471 jelű emulgeátorok (mono- és digliceridek) gyakran fellelhetők a kenyérfélékben és péksüteményekben, mert jól megkötik a vizet, ugyanakkor bizonyos mértékig tartósítják is a terméket. 

 

Főként növényi alapanyagokból készülnek, de egyes gyártók sertészsírból, illetve tejzsírból készítik őket. A kiinduló alapanyag lehet génmódosított szójabab is – a GMO-kat ez esetben nem kell feltüntetni az élelmiszer címkéjén. Az E471 a pékárun kívül lekvárokban, zselékben, fagylaltokban, jégkrémekben, készételekben, pl. burgonyapürében, felvágottakban, gyorsrizsben, csokoládéban és tejszínes termékekben is megtalálható, és a jelenlegi jogszabályok nem korlátozzák a hozzáadott mennyiséget.

 

A bioélelmiszerekben ez az adalék nem engedélyezett, de az alapanyagokra, amelyekből készül, nem vonatkozik a tilalom. Arról, hogy az egyes termék vegán eredetű-e, csak a gyártó tud nyilatkozni. 

 

tgym
2018. 03. 05.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2018. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.