Hírek

Exkluzív – Püthagorasz tétele

Hogy milyen ostobák lettünk, arra legjobb példa Püthagorasz esete. Generációk óta csak annyit tudunk róla, hogy nevéhez fűződik a híres geometriai tétel: a2+b2 = c2. 

 

 

A derékszögű háromszög két befogójának négyzete egyenlő az átfogójának négyzetével. Ezt tanítják az iskolában. Minden gyerek fújja.

Arról, hogy Püthagorasz a görögök beavatott szentje volt, aki az egész emberi kultúrának az alapját lerakta, egy szó sem esik. Ezt nem tanítják sehol. Elfelejtették. Csakis a fenti tételét ismeri mindenki. Ez körülbelül annyi, mint ha Jézusról semmi mást nem tudnánk, csak annyit, hogy sárral gyógyította a vakok szemeit, s az apja ácsműhelyében tetőgerendákat gyalult.

Ez a halhatatlan görög, Kr. e. 529-ben, nevezetes krotoni beszédében a normális emberi társadalom négy alapvető törvényét lerakta. Az első: a hagyomány- és szülőtisztelet. A második: a kozmikus igazság ismerete. A harmadik: az ifjak viszály nélküli lelkülete. A negyedik pedig az asszonyokról szól. Azt mondja: „Az asszonyok szerepe fontos az államéletben, mivel a nő fogékonyabb az istenire, mint a férfi, s ezért az istenek szeretete s a velük való kapcsolat ápolása az ő feladatuk!”

Ez a Püthagorasz-tétel! 

 

 

 A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin augusztusi lapszámában olvashatják!

tgym
2018. 08. 07.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.