Hírek

Ezerarcú intolerancia

Ha valaki allergiás vagy valamilyen intoleranciában szenved, sokszor hosszú időbe telik kideríteni, mi okozza a panaszait. Sokan az étrendjükre gyanakszanak, mégsem sikerül tetten érni a kiváltó okot, illetve tényezőt. Valójában az e célra kínált vértesztek sem segítenek, mert pontatlanok. A praxisban leginkább az ún. eliminációs diéta vált be. 

 

 

Minden elfogyasztott élelmiszert először le kell bontanunk, hogy anyagcserénk hozzáférjen, és a tápanyagokat hasznosítani tudjuk. Tehát, ha pl. rizst, burgonyát vagy brokkolit eszünk, azok elsőre abszolút testidegenek. Szervezetünk enzimek (fehérjék, amelyek kémiai kötéseket képesek felbontani vagy létrehozni) segítségével bontja le őket ún. monomerekké, amelyekből saját testfehérjéinket fel tudjuk építeni, vagy egyéb életfontosságú anyagokat tudunk belőlük előállítani.

 

A monomerek a bélnyálkahártyán keresztül szívódnak fel, innen a véráramba kerülnek, majd a vér segítségével eljutnak minden egyes sejthez. A sejtek vagy energiát nyernek belőlük, vagy a szöveteink, sejtjeink stb. újraépítéséhez szükséges anyagokká alakítják át őket. Ezt a folyamatot nevezzük anyagcserének.

 

Mivel a bélrendszerbe jutott tápanyagok felszívódás után közvetlenül a véráramba kerülnek, felszívódásuk bizonyos kontroll mellett történik. Ebben az immunrendszer játssza a főszerepet. Az ellenőrzés rendkívül fontos, hiszen ételeink nem sterilek, minden falathoz mikroorganizmusok tapadnak. Ezért helyezkedik el a bélrendszer mentén számos, az immunrendszer részét alkotó struktúra, amelyek feladata kiszűrni a potenciális veszélyt jelentő csírákat.

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin áprilisi lapszámában olvashatják!

 

tgym
2018. 04. 11.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. március

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.