Hírek

Fájdalmak esetén ne együnk glutamátot

A Washingtoni Egyetem kutatói szerint nagy a valószínűsége annak, hogy az ízfokozóként rendkívül elterjedt nátrium-glutamát (leveskockák, tasakos levesek, Vegeta, fűszerkeverékek, készételek, szószok, chips, parmezán sajt, aszalt paradicsom stb.) felerősíti az idült fájdalmakat.

 

A kutatást egyelőre kis létszámú, 30 fős csoporton végezték. A glutamát ingerületvivőként működik az idegrendszerben. Nagyobb dózisban túlstimulálja, sőt, akár károsíthatja is az idegsejteket. Az említett kísérletben részt vevő páciensek fájdalmai a glutamát étrendi kiiktatásától számított két héten belül olyan mértékben csökkentek, mintha paracetamoltartalmú fájdalomcsillapítót szedett volna. Az orvosok feltételezik, hogy a krónikus fájdalmaktól gyötört emberek azért reagálnak érzékenyebben a glutamátra, mert náluk a vér-agy-gát átjárhatóbb. Régebbi kutatások is azt igazolták, hogy a glutamáttól való konzekvens tartózkodás kb. 30%-kal csökkenti a fibromialgiás fájdalmak intenzitását. Ugyanez érvényes az irritábilis bél szindrómára is.

 

tgym
2018. 07. 05.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2018. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.