Hírek

Férfiaknál is kifejlődhet a mellrák

Nagy meglepetés éri azokat a férfiakat, akiknél az orvos mellrákot diagnosztizál, hiszen mint tipikus női betegség él a köztudatban. Kétségtelen, hogy előfordulása nőknél nagyságrendekkel nagyobb, mint a férfiaknál.

 

1999 első felében az USA-ban 175 ezer nőnél diagnosztizálták a mellrákot, ugyanakkor 1300 férfinál is észlelték.

 

A férfi mellrákosok száma 50%-kal nőtt az elmúlt három évben. A helyzetet súlyosbítja, hogy a férfiaknál nehezebb a diagnózist felállítani. Általában a mellbimbó alatt fejlődik ki a daganat, melyet nehéz időben észrevenni. Később a bőrrákhoz hasonló tünetek jelentkeznek. Ugyanakkor a férfiaknál is a nőknél alkalmazott módszerekkel végzik a kezelést.

 

Érdekes módon a férfiaknál diagnosztizált mellrák is ösztrogén hatására növekszik. Nőknél már régebben megfigyelték, hogy a mellráksejteken az ösztrogénreceptorok száma több az átlagosnál. Hasonló a helyzet a férfiaknál is.

 

Azt is megfigyelték, hogy azoknál a nőknél fejlődik a ki a mellrák, akiknek szervezetében fellehető egy HER2 nevű gén. Náluk a kialakuló mellrák rendkívül agresszív formában jelentkezik. Az említett gént megtalálták azokban a férfiakban is, akiknél a mellrákot felfedezték.

tgym
2018. 01. 10.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.