Hírek

Füldugulás: sok mindent jelenthet

Szinte mindenki ismeri a bedugult fület és a fülfájást. Ezek a bosszantó tünetek azonban nem minden esetben a hallószerv problémáira vezethetők vissza. A nyaki gerinc, a bölcsességfogak zavarai vagy az állkapocs ízületének kopása is fájdalmasan kisugározhat a fül környékére. A homeopátiás szerek általában segítenek a tünetek enyhítésében.

 

 

A füldugulást és a fülfájást nem mindig a fül betegségei okozzák. A tünetek kiindulhatnak ugyan a fülből is, de komplex idegi összefüggéseken keresztül más szervek zavarai is kisugározhatnak a fülbe. A leggyakoribb kiváltó ok ennek ellenére a hallójárat-gyulladás. A páciensek ilyenkor nagyon erős, akut fájdalomra panaszkodnak, amelyek halláscsökkenést is okoznak. Ennek oka, hogy a hallójárat megdagad, ezáltal beszűkül – ez jellemzően olyan érzést okoz, mintha vatta lenne a fülünkben. A tünetek gyakran nyáron, fürdőzés után lépnek fel. A piszkos vízből kórokozók kerülnek a hallójáratba, és bakteriális fertőzést váltanak ki. A tabletta formájában bevett antibiotikumok nem segítenek, mert nem jutnak el a gyulladás helyére.

 

Az antibiotikumos fülcseppek ugyan segítenek legyőzni a gyulladást, általában azonban nincs rájuk szükség. Helyettük kipróbálhatjuk a hatásos körömvirágos (naponta háromszor cseppentsünk egy fél pipettával a fülbe; az alkoholtartalmú fülcseppek égető érzést okozhatnak) vagy lestyános fülcseppeket. A lokális terápiát a homeopátiás szerek is támogathatják: fürdés utáni hallójárat-gyulladásra 2 óránként vegyünk be 5 golyócska Dulcamara D6-ot. Ha más okozta az akut gyulladást, a Graphites D6 segít (naponta háromszor 1 tabletta). A középfülgyulladás jóval gyakrabban lép fel gyerekeknél, mint felnőtteknél. Ez a gyulladás is erős fájdalmat okoz, emellett gyakran láz is fellép. Mivel a középfülben genny termelődik, az érintett betegek nehezen hallanak.

 

A középfülgyulladást  általában vírusok váltják ki, csak ritkán baktériumok. Ezért tulajdonképpen szinte soha nincs szükség antibiotikumokra. A Pulsatilla D2 (2 óránként 5 golyócska) és a hagymás tekercselés sokat segít. Vágjunk fel egy hagymát apróra, melegítsük meg és tegyük egy kis zacskóban a fül mögötti csontra. Ez általában gyorsan csillapítja a fájdalmat. Ha a középfülgyulladás több mint két napig tart, orvoshoz kell fordulni.

 

 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

tgym
2019. 02. 24.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.