Hírek

Gyógyszert szed? Legyen óvatos a böjttel!

A böjt egy vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedő páciensnél eleinte komplikációk nélkül zajlott, a hetedik nap estéjén azonban hirtelen átmeneti beszédzavar lépett fel. A beteg nem találta a szavakat, amihez enyhe bizonytalanság és szédülés érzete társult. 

 

Panaszai éjszaka javultak, de nem szűntek meg teljesen. Kezelőorvosában felmerült a kérdés, vajon a páciensnél agyi keringési zavar lépett fel (szélütés, ami azonnali kórházi ellátást igényel), vagy csupán az elektrolit-háztartása borult fel, amit nátriumhiányt okozott. 

 

Gyógyszeradagjainak ismételt átvizsgálása után kiderült, hogy a hölgy az egykomponensű gyógyszer helyett egy vízhajtóval kombinált készítményt szedett. E gyógyszer hatására a vízzel együtt sók is távoznak a szervezetből. Mivel a böjt során csak kis mennyiségű sót (pl. ásványvíz formájában) fogyasztanak a páciensek, az ilyen jellegű gyógyszerek folyamatos szedése sóhiányhoz, a nátriumszint csökkenéséhez, illetve az említett neurológiai panaszokhoz vezet.

 

Miután abbahagyta a vízhajtó szedését és sópótlást (infúzióval) kapott, rövid időn belül normalizálódott az asszony sóháztartása. A böjt a holisztikus gyógyászat egyik klasszikus eljárása, amelyben óriási terápiás lehetőség rejlik. Korrekt kivitelezése elengedhetetlen a tartós eredmények érdekében, illetve azért, hogy komplikációk ne forduljanak elő.

 

Az említett példa jól mutatja, miért kell a rendszeresen gyógyszert szedő embereknek – főképp a vérnyomáscsökkentőt vagy a magas vércukorszintet csökkentő, fájdalomcsillapító, vérhígító, pszichiátriai gyógyszereket szedőknek – orvosi ellenőrzés alatt folytatni a böjtölést. Az ebbe a csoportba tartozó pácienseknél legalább 10 napos böjt szükséges a terápiás hatás eléréséhez.

 

tgym
2018. 06. 13.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. június

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.