Hírek

Hegek: nem csak szépséghiba

Hegek mindenkin vannak. A Harry Potter gyermekkönyvek megjelenése óta a gyerekek is tudják, sérülékenységünkre, fájdalmas eseményekre és élettapasztalatainkra emlékeztetnek minket. Ezek az élmények olykor fájdalmasak, és néha az az érzésünk, hogy a heg sem dolgozta fel véglegesen a történteket.

 

 

Sérülés vagy műtét következményeként a heg elsősorban látható bőrelváltozás. A hegszövet zárja, begyógyítja a sebet. Ha a sérülés időpontjában immunrendszerünk és anyagcserénk stabil, a sérülés magától gyógyul, a szervezet hamar visszatalál egyensúlyi állapotába. De mi a helyzet, ha hiányzik a belső egyensúly, ha a magánéleti vagy a munkahelyi stressz annyira megvisel bennünket, hogy testünk képtelen tökéletesen regenerálódni a sérülés után?

 

A válasz egyszerű, bár meglehet, kissé meglepő is. A hegszövet önálló életre kel, és „idegen testként”, zavaró mezőként, gócként kezd működni. Nem csak másképp néz ki, másként is viselkedik, mint az eredeti szövet. A hegszövet befelé, a test belseje, olykor pedig kifelé is elburjánzik. E folyamat során strukturálatlan letapadások, keményedések keletkeznek, amelyek mindent kiszorítanak, ami az útjukba kerül. Ez idegeket, véredényeket, nyirokereket, izmokat, csontokat, belső szerveket érinthet negatívan. A megkeményedett kötőszövet nem tartalmaz pigmentsejteket, szőrtüszőket, sem verejték-, sem faggyúmirigyeket, és az elektromosságot sem vezeti olyan jól, mint az egészséges szövetek.

 

A következmény gyakran az, hogy a heg érintésre érzékeny, de jelentkezhet égő, viszkető érzés, és mindezek ellenkezője, a teljes érzéketlenség is. Sokan panaszkodnak frontérzékenységre is, ami szintén azt jelzi, hogy a szervezetben valahol zavaró energetikai góc található, pl. egy heg formájában. A zavaró gócként működő heg általában a kinézetével is felhívja magára a figyelmet: a vörös, duzzadt, vagy a fehér és befelé húzódó heg egyaránt a rendellenes gyógyulási folyamatra figyelmeztet. A zavaró góc hatására gyakran a góc körüli szövetek hőmérséklete is megváltozik.

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin augusztusi lapszámában olvashatják!

 

tgym
2019. 08. 21.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.