Hírek

Hóbortok, szeszélyek és kényszerek

Biztosan nekünk is vannak olyan szokásaink, rituáléink, amelyekhez ragaszkodunk. Ezzel nincs is semmi gond. A probléma ott kezdődik, ha ezek a cselekedetek befolyásolják a mindennapjainkat. Ha például újra és újra ellenőriznünk kell, hogy bezártuk-e az ajtót. Ez időt vesz el tőlünk, és igénybe veszi az idegeinket is. Ám erre is van megoldás. 

 

 

A szokatlan rituálék, furcsa hóbortok közös vonása, hogy általában tisztában vagyunk vele, hogy értelmetlenek, de mégsem tudjuk őket elhagyni. Olyan, mintha egy láthatatlan külső erő kötelezne rá minket, hogy pontosan így viselkedjünk. Dr. Bernhard Osen kényszerszakértő, a Bad Bramstedt-i pszichoszomatikus klinika főorvosa szerint ez a furcsa viselkedés leginkább úgy írható le, mintha épelméjűen megőrülnénk. A legtöbb szeszély veszélytelen, egyszerű szokás. Csak akkor beszélünk zavarról, ha a kényszeres folyamatok naponta több mint egy órát vesznek igénybe, zavaróvá válnak és akadályozzák a mindennapjainkat.

 

Mindegy, hogy folyton kezet mosunk-e, pedánsan figyelünk a rendre vagy a tökéletességre törekszünk, azért bújunk ezek mögé a szokások mögé, mert tartunk tőle, hogy elveszítjük a kontrollt. Apró neurózisaink rámutatnak, hogy ma, amikor mindent a végletekig eltervezünk, fontos, hogy helyet hagyjunk a kiszámíthatatlan, meglepő dolgoknak. Szükségünk van rá, hogy időnként eltérjünk az átlagostól, hiszen ezáltal maradunk élettel teltek és nyitottak az új élményekre.

 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin januári lapszámában olvashatják!

 

tgym
2019. 01. 21.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.