Hírek

Hogyan használjuk helyesen a fűszernövényeket?

Annak érdekében, hogy a friss fűszernövények aromáját megőrizzük, fontos, hogy megfelelő időpontban tegyük őket főzés közben az ételbe.

 

Sok fűszer jól tűri a hevítést, ezeket mindjárt a főzés elején használhatjuk – ilyen a curry, az édesköménymag, a kurkuma, a pimento, a babérlevél, a kömény és a fahéj. A kemény levelű fűszernövények, pl. a tárkony, a szurokfű (oregánó) és a kakukkfű íze főzés hatására még intenzívebbé is válik.

 

Más a helyzet a fűszerpaprikával, amely könnyen odaég és hevítés hatására megkeseredik. A zsenge, lágyabb szövetű növények, pl. a bazsalikom, a majoránna és a medvehagyma szintén nem kedveli a hevítést, ezért ezeket csak néhány perccel a főzés befejezése előtt szabad az ételhez keverni. Ugyanez érvényes a gyömbérre, a sáfrányra és a Cayenne-borsra. A turbolyát, a kaprot és a metélőhagymát röviddel tálalás előtt kell felaprítani, és így, nyersen az ételre szórni. A szerecsendió és a bors is érzékeny a hőre. Őrölt fűszereknél alapszabály, hogy mindig csak az ételkészítés végén kell őket az ételhez keverni.

tgym
2019. 05. 28.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.