Hírek

Időszakos böjt

Újabban mindenki az időszakos böjtölésről beszél. Ez a táplálkozási trend holisztikus módon segít elérni a kitűzött súlyunkat, és – ellentétben más diétákkal – megfiatalítja a sejteket. Mindegy, hogy órákon vagy napokon keresztül böjtölünk, tartósan javíthatunk az egészségünkön.

 

 

Az egészségügyi okokból történő böjtölésnek hosszú hagyománya van a természetgyógyászatban. Hildegard von Bingen általános gyógyírnak tartotta a böjtöt minden testi és pszichés problémára. Hippokratész is azt tartotta, hogy amikor a betegség a tetőfokára hág, akkor van szükség a legkevesebb élelemre.

 

A böjt definíciója az „önkéntes lemondás a szilárd táplálékról és élvezeti cikkekről egy bizonyos, meghatározott időre”, azzal a céllal, hogy tudatosan kikapcsolódási lehetőséget nyújtsunk a szervezetünknek, amikor alaposan kiürülhetnek belőle a mérgek és a salakanyagok, és újra felpezsdülhet az anyagcsere. A böjt ezen kívül tisztító, harmonizáló hatással van az elménkre is. Ezeket az előnyöket pedig nem csak egy orvosilag elrendelt böjtkúra során élvezhetjük.

 


Szünet a lemondás helyett

Az időszakos böjt mindennapi verzióját mindenki saját belátása szerint használhatja, rugalmasan, egyedileg megváltoztatva, akár élete végéig. A megszokott diétáktól eltérően, amelyek az élelmiszerek széles körét teljesen kizárják, ezzel megfosztva a szervezetet fontos tápanyagoktól – gondoljunk csak a káposzta- vagy ananászdiéták egész sorára –, az időszakos böjt mellett semmiről sem kell teljesen lemondani.

 

 

 

A cikket a Természetgyógyász Magazin márciusi lapszámában olvashatják!

 

tgym
2020. 03. 16.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.