Hírek

Így hozhatjuk egyensúlyba a hormonjainkat

A két női nemi hormon, a progeszteron és az ösztradiol kölcsön hatásban áll egymással. A petefészkek ritmusosan ismétlődő folyamatai során kerülnek a véráramba. Ha a hormontermelés egyensúlya felborul és túlsúlyba kerül az ösztrogén, az különböző negatív hatásokkal járhat. A mellékhatásokkal járó, mesterséges gesztagének helyett sok panasz gyengédebben, természetes progeszteronnal is orvosolható.

 

 

A női ciklus első felében az ösztradiol hatása alatt a méhnyálkahártya megvastagszik. A peteérés után a progeszteron fellazítja a nyálkahártyát, hogy a megtermékenyített petesejt adott esetben be tudjon ágyazódni. Ha nem kerül sor megtermékenyítésre, a petefészkek 12-14 nappal a peteérés után leállítják a progeszterontermelést. A nyálkahártya nem kap tápanyagokat és vérrel együtt távozik a méhből.

 

A termékenység fenntartása mellett a progeszteronnak további fontos feladata is is vannak: antidepresszáns hatású, elősegíti az egészséges alvást és az érzelmi egyensúlyt. Emellett vízhajtó hatású, így segít megelőzni a vízlerakódást a szövetekben. A progeszteron segít megelőzni a csomóképződést is a mellszövetben, továbbá aktívan támogatja a csontképzésért felelős sejteket, így közreműködik a csontritkulás megelőzésében. A véralvadás normalizálásán keresztül megelőzi a trombózisképződést, valamint részt vesz az idegi ingerek és impulzusok továbbításában is, ugyanis az ideget körülvevő tok felépítésében is részt vesz.

 

Ezen kívül ez a hormon nem csak a terhesség létrejöttéhez, de a fennmaradásához és a további fejlődéséhez is elengedhetetlen. Ha a ciklus során a hormonok nincsenek egyensúlyban, az negatív hatással van a termékenységre. Ha a terhesség korai, érzékeny időszakában, az első 8-12 hétben túl alacsonyra csökken a progeszteronszint, az növeli a vetélés kockázatát. Nőgyógyászati körökben évek óta ismert, hogy a progeszteronra tehát a terhesség létrejöttéhez és megtartásához is szükség van. A hormon fontos szerepet játszik a változókorban is, ebben az időszakban gyakran hosszabb ideig az ösztrogén dominál.

 

 

 A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin augusztusi lapszámában olvashatják!

 

tgym
2018. 08. 18.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. június

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.