Hírek

Javítja hallásunkat az egészséges táplálkozás

Az egészséges, sok gyümölcsöt, zöldséget, gabonát, olívaolajat, diófélét és halat tartalmazó étrenddel megelőzhető, ill. lassítható az időskori hallásromlás.

 

Az amerikai „Brigham and Womens’s Hospital” orvosai a Nurses’ Health Study II keretében több mint 3000 nő (átlagos életkoruk 59 év) táplálkozási szokásait vették górcső alá. A kutatók három éven át rendszeresen ellenőrizték a kísérletben részt vevő nők hallását. Azoknak, akik a DASH-diét át (Diet Approaches to Stop Hypertension), mediterrán étrendet vagy az ún. Alternate Healthy Index-2010 szerinti étrendet követték, jóval jobb állapotban volt a hallása (közepes frekvenciájú hangok hallása), mint azoknak, akiknek táplálkozása legkevésbé hasonlított a javasolt étrendekhez. A magasabb frekvenciájú hangok esetén a két csoport hallása közötti különbség kb. 25% volt.

 

tgym
2020. 03. 03.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.