Hírek

Jóindulatú emlődaganatok eltávolítása fagyasztással

Hazánkban is bevezetik a krioablációt, egy olyan fagyasztásos eljárást, amivel több mint tíz éve eredményesen kezelnek daganatokat Amerikában és Nyugat-Európában.

 

A kelet-közép-európai országok közül elsőként Magyarországon vált elérhetővé a jóindulatú emlődaganatok egyik leggyakoribb típusának műtét nélküli eltávolítása fagyasztásos eljárással. Ezt a technológiát évtizedek óta hatékonyan alkalmazzák a prosztata, máj, vese és egyéb szervek jóindulatú és rákos daganatainak kezelése során az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában.

 

A szakértők szerint a jóindulatú emlődaganatok kezelésével nem csak bevezetjük, hanem el is terjesztjük a krioablációt Magyarországon és az egész régióban, ami sok betegnek nyújthat majd megoldást fájdalommentesen, bőrheg nélkül.

 


A technológiát és a fájdalommentes, ambulánsan elvégezhető eljárást az elmúlt években a jóindulatú emlődaganatok kezelésére is optimalizálták. A fagyasztást követően ezek a daganatok körülbelül fél év alatt felszívódnak.

 

A kontrollvizsgálatok eredményei átlagosan azt mutatják, hogy a kezelést követő egy hónapon belül már 30 százalékkal csökken a fibroadenomák (jóindulatú csomók az emlőben) mérete. Magyarországon az eljárást a társadalombiztosítás egyelőre nem finanszírozza.

tgym
2018. 01. 03.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.