Hírek

Káros anyag a konzervdobozokban

A konzervdobozok belsejét borító védőrétegben kimutatható a hormonaktív biszfenol  A nevű műanyaglágyító szer, amely apránként átszivárog a dobozban tárolt élelmiszerbe.

 

Ennek az anyagnak eddig túl kevés figyelmet szenteltek. Német kutatók rámutattak, hogy a ciklo-di-BADGE (CdB) nevű vegyület, amelyből a konzervdobozok belső rétegét alkotó epoxigyantát állítják elő, kémiai szempontból rokon a biszfenol A-val. 2016ban már kimutatták olajos halkonzervekben, méghozzá olyan töménységben, hogy rendszeres fogyasztás mellett kifejezetten egészségkárosító hatású. A CdB-t most dobozos levesekben, készételekben és kókusztejkonzervekben is felfedezték. Ráadásul a CdB a biotermékekben is előfordulhat, ugyanis a bioélelmiszerek gyártói ugyanazokat a dobozokat használják, mint a többi gyártó. A fogyasztóvédők most a CdB megengedhető felső határérték meghatározásán és törvényi előírásán fáradoznak.

 

tgym
2018. 09. 02.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2018. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.