Hírek

Keringési zavarok kezelése Schiele-féle lábfürdővel

Az ember annyi idős, amennyire öregek a véredényei – jelentette ki Henri Cazalis francia orvos a tizennyolcadik század végén. Igaza volt, ha érrendszerünk és keringésszervrendszerünk gyengélkedik, akkor egész szervezetünk beteg. Pedig a krónikus keringészavar nem is olyan ritka jelenség, mint gondolnánk. A felnőtt lakosság kb. 5 százaléka érintett, közülük több a férfi, mint a nő. Ez a betegség sokféle és részben nagyon súlyos szövődménnyel fenyeget, ezért semmiképp sem szabad félvállról venni. Fritz Schiele hamburgi kereskedő olyan keringést serkentő készüléket fejlesztett ki, amely a mai napig sok érintett páciensen képes segíteni.

 

 

A jól működő érrendszer juttatja el a vért, a „folyékony szervet” minden szövethez. A nagy átmérőjű verő- és ütőerek, valamint a vénák kisebb, egyre vékonyabb ágakra, úgynevezett arteriolákra és venulákra, majd végül hajszálerekre, kapillárisokra oszlanak. A kapillárisok falának vékonysága biztosítja a vér és a szövetek közötti anyagcserét, anyagforgalmat. Az oxigén, a folyadék, a hormonok és tápanyagok itt lépnek ki az érrendszerből és jutnak el a sejtekhez, ugyanakkor ugyanitt veszi fel az érrendszer a sejtek működése, anyagcseréje során keletkező melléktermékeket. Szenzációs rendszer, amely a nap huszonnégy órájában szünet nélkül akaratunktól függetlenül működik. Ezért nem is veszünk róla tudomást, legalábbis addig, míg működését meg nem zavarja valami.

 

De sokan szenvednek a krónikus keringési zavar valamely formájában. Helytelen táplálkozás, dohányzás, mozgásszegény életmód, negatív környezeti hatások és a destruktív stressz károsítja érrendszerünket, és apránként annak szűkületéhez, elmeszesedéséhez (arterioszklerózis) vezet. Különösen veszélyeztetettek az idősebbek, hiszen az érfalak rugalmassága az életkor előrehaladtával romlik. Az ennek nyomán jelentkező panaszok mindig a keringési zavar mértékétől függenek: fájdalom és érzékzavar, az érintett végtag(ok) hidegsége. Ha a megtámadott érszakasz teljesen elzáródik, az adott szakasz által ellátott összes sejt tápanyagellátása megszűnik (pl. szívinfarktuskor).

 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin márciusi lapszámában olvashatják!

tgym
2019. 03. 20.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.