Hírek

Kíméletes bőrápolás nyáron

Kémiai tartósítószerek, hormonhatású vegyületek, allergén illatanyagok, ásványolajok és rákkeltő anyagok ‒ sok szépségápoló szer tartalmaz olyan komponenseket, amelyektől inkább távol kellene tartanunk magunkat. Mindez fokozottan igaz a naptejekre.

 

 

Annak ellenére megveszszük és használjuk őket, hogy valójában tudjuk, de legalábbis sejtjük, a sok fantasztikus ígéretben vajmi kevés igazság rejlik. A káros, veszélyes kozmetikumokról szóló részletesebb fogyasztóvédelem és tájékoztatás érdekében az Európai Unió 1997-ben egységes jelzésrendszer használatát tette kötelezővé.

 

Minden gyártó köteles a termék összetevőit a csomagoláson, a polcon vagy a csomagoláshoz mellékelt leírásban feltüntetni. Igaz, a kis méretű termékeken elég nehéz kisilabizálni a parányi betűket, ráadásul a fogyasztó gyakran nem tud mit kezdeni néhány összetevő nevével. Ma már erre is van megoldás, hiszen léteznek telefonos applikációk, amelyek elmagyarázzák az érthetetlen nevek mögötti valóságot.

 


Veszélyes keverékek

A laboratóriumi vizsgálatok szerint az EU-ban engedélyezett kozmetikumokban alkalmazott kb. 10 000 hatóanyag és összetevő nem csak bőrérzékenységet vagy allergiás tüneteket okozhat. Közülük számos anyagnak hosszabb távon igen súlyos következménye lehet, pl. rák, vetélés, idegrendszeri károsodás. A szokványos termékek gyártóit ugyan jogszabályok kötelezik a határértékek betartására, de a sokféle termék párhuzamos használata során olyan vegyszerkoktélok kerülhetnek a bőrre, amelyek egymással kölcsönhatásba lépve felerősíthetik egymás hatását.

 

Sokan nap mint nap ásványolaj-bázisú szénhidrogéneket tartalmazó ajakápolót használnak. Ezek a szénhidrogének potenciálisan rákkeltő hatásúak, mert károsítják a sejtek génállományát, ráadásul rontják a bőr tápanyagokkal való ellátását, ezért hosszabb távon éppen hogy nem ápolják, hanem kiszárítják az ajkakat. A parabéneket a kozmetikai ipar főként tartósítószerként használja.

 

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin augusztusi lapszámában olvashatják!

 

tgym
2019. 08. 08.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.