Hírek

Köhögjünk és tüsszentsünk helyesen

Bármennyire is kellemetlen, a köhögés hasznos és fontos. Tüdőnk és légutaink így szabadulnak meg a nyálkahártyákat irritáló anyagoktól. A hirtelen, nagy erővel kitóduló levegőáram eltávolítja a légutakba jutott baktériumokat, port és egyéb idegen testeket. Ugyanez érvényes a tüsszentésre is.

 

Ugyanakkor megfázás és influenza esetén köhögéssel és tüsszentéssel rengeteg parányi nyálcseppet, azzal együtt pedig kórokozót is a levegőbe juttatunk. Ezeket mások belélegezhetik, és máris megvan a fertőzés. Sokan ezt megelőzendő, köhögéskor és tüsszentéskor kezüket szájuk és orruk elé teszik. Azonban az így a tenyerükre került kórokozók sokak által használt tárgyak (kilincsek, kapaszkodók, pénzérmék, kézfogás esetén mások keze) felületére kerülnek, ami szintén kedvez a fertőzés terjedésének.

 


A fertőzésveszély csökkentése érdekében fontos, hogy mindenki elsajátítsa a helyes köhögés és tüszszentés szabályait:

•    Tüsszentéskor  vagy  köhögéskor tartson legalább egy méter távolságot másoktól, és forduljon el tőlük!

•    Lehetőleg  egyszer használatos  papír  zsebkendőbe köhögjön vagy tüszszentsen! Ezt a zsebkendőt csak egyszer használja, és tüsszentés/köhögés után azonnal dobja ki! Aki textil zsebkendőt használ, 60 °C hőmérsékleten mossa ki azt!

•    Orrfújás, orrtisztítás, tüsszentés és köhögés után alaposan mosson kezet!

•    Ha nincs  kéznél  zsebkendő, a  könyökhajlatába tüsszentsen vagy köhögjön! Lehetőleg eközben is forduljon el a környezetében tartózkodó személyektől! Annak érdekében, hogy megkönnyítse a köhögést, alkalmazzon megfelelő technikát a légzéshez és a köhögéshez:

•    Az  orrán  keresztül  lassan  lélegezzen be,  és enyhén összezárt ajkain keresztül fújja ki a levegőt. Ne lélegezzen mélyen, mert az csak fokozza a köhögési ingert!

•    Mindig egyenes felsőtesttel  köhögjön (ülve vagy állva), ajkait enyhén zárja össze!

•    Alkalmazza a kocsispózt: ülő helyzetben könyököljön vagy tenyereljen a combjára! Ez a testhelyzet megkönynyíti a mellkas mozgását be- és kilégzés közben.

 

tgym
2020. 02. 11.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.