Hírek

Korunk spirituális válsága

Sokunknak okoznak szenvedést napjaink posztmodern világának kihívásai. Ez megnyilvánulhat lelki és testi tünetekben egyaránt. Megoldást azonban sem szokványos orvoslás, sem pszichoszociális megközelítés nem kínál, azt sokkal inkább az ember szellemi dimenzióiban kell keresni.

 

 

A jelenség leginkább napjaink emberének mély egzisztenciális, szellemi-spirituális elbizonytalanodásával magyarázható. Mindnyájan óriási kulturális változások közepette élünk, a modern ipari társadalom felett egyre inkább a mikrocsipek veszik át az irányítást. A modern kor fokozatosan posztmodernné alakul, amelyben „objektív tudásunk” bizonyossága lassan szertefoszlik.

 

A posztmodern kor ráébresztett bennünket, hogy „objektív tudás” nem létezik. Mindenki saját szubjektív szempontjából vizsgálja a bennünket körülvevő világot, ez pedig torzítja a valóság érzékelését, hiszen az egyéni világkép gyakran semmilyen módon nem egyeztethető össze mások világképével. A posztmodern kor az arrogáns ént darabokra szedte, és azt időben korlátozott, egymásnak ellentmondó erők és ösztönök véletlenszerű halmazára bontotta. Minden viszonylagos, minden relatív.

 

A világot magyarázó elméletet gyanakodva fogadjuk, ehelyett az érzelmeket és az ösztönöket részesítjük előnyben. Ennek ellenére a magukat modernnek, haladónak tartó emberek megpróbálják teljesítményorientált szemlélettel megmenteni, kiszabadítani magukat napjaink szellemi kátyújából. Reménykednek benne, hogy minden rendben lesz, ha még inkább megerőltetik magukat. Még keményebben dolgoznak, hogy helytállhassanak az egymástól elszigetelt egyének tengerében, hogy konkurálni tudjanak, és közben építgethessék saját, külön bejáratú kis paradicsomukat. Egzisztenciájukat és boldogságukat önerőből szerzett külsőségek révén igyekeznek megteremteni és bebiztosítani.

 

Egy olyan korban, amelyben az egyház, az állam, a szülői ház és a tradíciók fokozatosan elveszítik felettünk gyakorolt hatalmukat, nem tudjuk, hogy kik vagyunk, mi a helyünk a világban, és mit akarunk az élettől. Mindenhol az egyéni érvényesülés fontosságát tolják az arcunkba, hogy folyamatosan igyekezzünk saját magunkat felértékelni önmagunk és mások szemében.

 

 

A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júniusi lapszámában olvashatják!

tgym
2019. 06. 19.

Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.